vineri, 30 ianuarie 2015

Slujba de Sfinții Trei Ierarhi

Vacanță intersemestrială!

Elevii vor intra, începând de astăzi, 31 ianuarie, în vacanța intersemestrială de o săptămână.
Aceștia se vor întoarce la cursuri luni, 9 februarie, când va începe cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2014-2015.
Următoarea vacanţă în care vor intra elevii este cea de primăvară, care va începe sâmbătă, 11 aprilie 2015 și se va termina duminică, 19 aprilie 2015.
Semestrul al II-lea
 Cursuri – luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 11 aprilie 2015 – duminică, 19 aprilie 2015
 Cursuri – luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015
 Vacanţa de vară – sâmbătă, 20 iunie 2015 – duminică, 13 septembrie 2015
 Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.
Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Sfinții Trei Ierarhi

joi, 29 ianuarie 2015

Misiune imposibilă!

Directorii scolilor din județ si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Botoșani vor duce „lupte“ în zilele următoare, când vor purta negocieri pe seama schemei de personal din unitătile de învătământ, avînd în vedere că începând cu acest an sunt interzise rectificările bugetare cu care se salvau deficitele pentru asigurarea salariilor.
Asadar, directorii se văd nevoiti să renunte la oameni, la sporuri de rural, la ore suplimentare, numai ca să scape cu cheltuieli mai putine la leafă.
 Situatia nu este deloc simplă, iar conducerea ISJ scapă elegant, pentru că invocă prevederi legale si nu impune nimic, lăsând ca problema să fie solutionată de directori si consiliile de administratie.
 „Voi discuta cu directorii pe tema subiectului normare si vom vedea ce are de spus fiecare, pentru a se încadra în cheltuielile de salarizare cu toti angajatii din scoală.
 Banii personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic se asigură din finantarea per elev, fără a mai avea loc rectificări bugetare, asa cum se întâmpla în fiecare an prin decembrie, când era nevoie de o infuzie de capital de la bugetele locale.
 Acum, cei de la Finante au interzis astfel de rectificări si banii se vor da atâta cât vor ajunge. Ca să nu rămână oameni fără lefuri, trebuie avută în vedere o încadrare corectă, pe măsura nevoilor si a posibilitătilor.
 O primă măsură care trebuie avută în vedere este cu pensionarii.
Acestia vor rămâne în sistem doar dacă ocupă posturi unice, pe care nu are cine veni“, a declarat inspectorul general.
 Dascălii ajunsi la pensie - câteva zeci în acest an scolar - sunt de obicei oamenii cu cele mai mari salarii din scoli, cu vechime maximă si gradul didactic I.
 Salariul unui astfel de profesor poate fi egal cu cât încasează trei angajati din rândul personalului auxiliar (paznici, fochisti, femeia de serviciu).
 Până se va bate în cuie schema de personal pentru viitorul an scolar, cu actualele încadrări, circa 80% dintre scolile județuli au nevoie de bani ca să acopere salariile oamenilor.
 Per total, matematic vorbind, ca să nu fie probleme cu salarizarea în învătământ, ar trebui desfiintate aproape 300 de norme didactice.

Fără bon fiscal: pleci cu produsele neplătite!

Pentru a-i sancţiona pe agenţii economici care nu respectă legea, Executivul a decis că românii pot pleca acasă cu produsele neplătite dacă nu primesc bon fiscal.
 Decizia se va aplica de la 1 martie.
 Dacă la supermaketuri măsura va fi uşor de aplicat, nimeni nu ştie ce se va întâmpla la magazinele de cartier.
Nu primeşti bon, nu plăteşti.
Şi e legal. Ba chiar obligatoriu.
 Guvernul a decis să-i sancţioneze, astfel, pe comercianţii care nu respectă legea,
 După acest dialog, ministrul de Finanţe a venit şi cu o idee.
 Înfiinţarea unei linii speciale de telefonie la Fisc unde românii pot reclama comercianţii care nu oferă bon fiscal.
O iniţiativă importantă, având în vedere că în aprilie începe Loteria bonurilor fiscale.
 Mai exact, a doua zi de Paşte. Încă nu se ştie, însă, dacă la extragere vor intra bonurile din luna martie, sau şi cele din februarie. La loterie se pot înscrie toţi românii, indiferent de vârstă.
Bonurile fiscale nu trebuie înscrise la vreo instituţie, ci doar păstrate de client.
 Pot participa doar persoanele fizice, iar suma de pe bon trebuie să fie cuprinsă între 1 şi 999 de lei. Câştigătorii trebuie să meargă cu bonurile fiscale la orice unitate teritorială a Fiscului în maximum 30 de zile, iar apoi îşi vor primii banii într-un cont. Extragerile lunare vor începe din iulie şi vor avea loc în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni.
 Decizia va intra în vigoare de la 1 martie.
Nu se ştie, însă, cum se va aplica în cazul buticurilor de cartier, unde nu întotdeauna bonul se primeşte după plata produsului.
Mulţi dintre comercianţii care nu dau bon fiscal, spun că, de fapt, clienţii nu sunt interesaţi de el.

Variante. Deocamdată!

miercuri, 28 ianuarie 2015

Înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau direct în clasa I pentru anul şcolar 2015 - 2016 va avea loc în perioada februarie - aprilie, potrivit unui proiect de calendar elaborat de Ministerul Educaţiei.
În proiect se precizează că la 9 februarie vor fi afişate circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.
 Tot atunci vor fi afişate programul de completare a cererilor tip de înscriere şi informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul fiecărei unităţi, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului "Şcoala după şcoală" şi fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare.
Tot în 9 februarie va fi afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitate de părinţi şi vor fi anunţate criteriile specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ, în urma consultării cadrelor didactice şi a partenerilor sociali - sindicate, consiliu reprezentativ al părinţilor - avizate, din punct de vedere al legalităţii, de către consilierul juridic şi aprobate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
 Între 9 şi 20 februarie, vor fi organizate în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 - 2016, în învăţământul primar. În perioada 11 - 20 februarie, în fiecare unitate de învăţământ unde se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare va fi organizată "Ziua a porţilor deschise", în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.
 Între 16 februarie şi 6 martie, vor fi completate de părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.
 Pe 13 - 14 martie vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă, iar pe 16 martie va fi prezentată procedura de repartizare a acestora din urmă pe locurile disponibile.
 Până pe 3 aprilie trebuie afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare, iar până pe 10 aprilie trebuie soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
 Copiii de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 - 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I.
 În perioada 16 februarie - 6 martie 2015, vor fi depuse solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, iar între 17 şi 27 martie depun solicitările de înscriere părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât cea de circumscripţie.
 Pe 3 aprilie vor fi afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.( Mediafax)

Cuantumul alocațiilor de susținere

Având în vedere modificările Legii 277/2010, conform Ordonantei de Urgenta nr. 65 din 15 Octombrie 2014, incepând cu data de 01 Noiembrie 2014, s-a modificat cuantumul alocatiei pentru sustinerea familiei conform tabelului de mai jos.
 Beneficiază de alocaţia pentru sustinerea familiei prevăzută, familia formată din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, de numită în continuare familie.
 Beneficiază de alocaţie şi familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.
 Se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

Runda a treia!

marți, 27 ianuarie 2015

Ședință de Consiliu Local

Se convoacă în ședință ordinară Consiliul local Mileanca pentru data de marți, 27 Ianuarie, 2015,orele 14, cu următoarea ordine de zi:
1. Aprobarea decont navetă cadre didactice pentru luna Decembrie 2014, în sumă de 2068 lei.
2. Proiect de hotărâre privind modul de organizare a activității de apărare împotriva incendiilor în unitatea administrativ-teritorială comuna Mileanca.
3.Proiect de hotărâre privind aprobarea unor reguli și măsuri specifice de apărare impotriva incendiilor corelate cu nivelul și natura riscurilor locale.
4.Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind măsurile de utilizare a focului deschis și a fumatului pe teritoriul comunei.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor pe teritoriul comunei, pe semestru al II-lea, anul 2014 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia.
6. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Planului de analiză și acoperire a riscurilor pe teritoriul comunei.

Fără concursuri1

Concursurile organizate in scoli care presupuneau taxa de inscriere, precum Cangurul, Euclid sau Smart, au fost interzise de Ministerul Educatiei.
 Decizia a fost luata dupa ce mai multi profesori au fost acuzati ca ii obligau pe elevi sa se inscrie, iar parintii erau nevoiti sa plateasca o taxa, de aproximativ 20 de lei.
 Totusi, astfel de competitii vor putea fi organizate in afara unitatilor de invatamant, la cererea parintilor sau a elevilor.
 "Nu se vor mai desfasura in unitatile preuniversitare de stat. Pot fi alese alte locatii, pentru ca nu putem interzice organizarea lor definitiva", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Câmpeanu.
 Asadar, concursurile scolare se vor desfasura de acum doar prin intermediul asociatiilor de parinti sau daca acestia isi vor inscrie individual copiii.
 Parintii vor fi nevoiti sa se intereseze din timp unde vor avea loc astfel de competitii si sa isi inscrie copiii pe cont propriu.
 Concursurile vor putea fi organizate in scoli private, centre educationale sau universitati.
 Competitii precum Cangurul sau Euclid erau organizate de 2-3 ori pe semestru, in aproape toate scolile din Romania.
 Cadrele didactice erau plătite cu circa trei lei pentru supravegherea fiecarul elev, iar profesorii care corectau lucrarile primeau circa cinci lei pentru fiecare test.
In scolile din Romania existau, in total, 15 competitii de acest fel.

Fără ieșire!

luni, 26 ianuarie 2015

Cardul de sănătate obligatoriu de la 1 aprilie

Cardul national de sanatate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, in spitale si farmacii, incepand cu data de 1 aprilie, pana atunci, respectiv intre 1 februarie si 31 martie, putand fi utilizat in paralel cu adeverintele si trimiterile actuale, arata un proiect de hotarare de Guvern.
Astfel, potrivit proiectului, citat de Mediafax, incepand cu data de 1 februarie 2015, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza cardul de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si, dupa caz, de furnizorii de dispozitive medicale in conditiile actelor normative in vigoare.
 Pana in 31 martie vor functiona in paralel atat cardul national de sanatate, cat si sistemul actual. Totodata, proiectul de act normativ prevede ca serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare.
 Pe cip-ul cardului national se inregistreaza si pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul. Pentru situatiile in care persoanelor asigurate in varsta de peste 18 ani nu li s-a emis cardul national, acestia fac dovada calitatii de asigurat pe baza documentelor in vigoare, respectiv verificarea in sistemul asigurarilor, pe site-ul casei de care apartine, pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asiegurari de sanatate la care este luat in evidenta, insotita de cardul national in situatia in care acesta a fost distribuit, si vor face dovada calitatii d asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.

Au început plățile!

Cuantumul schemei de plată unică pe suprafaţă care se va acorda fermierilor în această perioadă este de 70,38 euro pe hectar.
 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat procedurile de efectuare a plăţii finale pentru schema de plată unică pe suprafaţă – campania 2014.
Cuantumul schemei de plată unică pe suprafaţă care se va acorda fermierilor în această perioadă este de 70,38 euro pe hectar, în completarea sumei de 69 de euro pe hectar acordată deja la plată în avans. Suma totală care poate fi acordată pentru schema de plată unică pe suprafaţă a fost decisă prin HG nr. 863/2014 privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, plăţilor separate pentru zahăr şi plăţilor specifice pentru orez care se acordă în agricultură în sectorul vegetal.
 Plafonul financiar alocat României din Fondul European de Garantare Agricolă pentru schema de plată unică în campania 2014 este de 1,367 de miliarde de euro.
 Potrivit HG nr. 863/2014, cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturile în teren arabil este de 19,81 de euro pe hectar.
Totodată, pentru stimularea activităţii în unele sectoare cu potenţial de piaţă, precum şi pentru creşterea suprafeţelor cultivate cu in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, aceste ajutoare se suplimentează cu plăţi reprezentând ajutoare naţionale tranzitorii specifice: 17,45 euro pe hectar pentru in şi cânepă pentru fibră, 335 euro pe hectar pentru hamei, 1.280,19 euro pe hectar pentru tutun şi 84,78 euro pe hectar pentru sfeclă de zahăr.
 Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,8 milioane de hectare, pentru 806.000 de solicitanţi.

Restul e tăcere?