joi, 29 ianuarie 2015

Misiune imposibilă!

Directorii scolilor din județ si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Botoșani vor duce „lupte“ în zilele următoare, când vor purta negocieri pe seama schemei de personal din unitătile de învătământ, avînd în vedere că începând cu acest an sunt interzise rectificările bugetare cu care se salvau deficitele pentru asigurarea salariilor.
Asadar, directorii se văd nevoiti să renunte la oameni, la sporuri de rural, la ore suplimentare, numai ca să scape cu cheltuieli mai putine la leafă.
 Situatia nu este deloc simplă, iar conducerea ISJ scapă elegant, pentru că invocă prevederi legale si nu impune nimic, lăsând ca problema să fie solutionată de directori si consiliile de administratie.
 „Voi discuta cu directorii pe tema subiectului normare si vom vedea ce are de spus fiecare, pentru a se încadra în cheltuielile de salarizare cu toti angajatii din scoală.
 Banii personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic se asigură din finantarea per elev, fără a mai avea loc rectificări bugetare, asa cum se întâmpla în fiecare an prin decembrie, când era nevoie de o infuzie de capital de la bugetele locale.
 Acum, cei de la Finante au interzis astfel de rectificări si banii se vor da atâta cât vor ajunge. Ca să nu rămână oameni fără lefuri, trebuie avută în vedere o încadrare corectă, pe măsura nevoilor si a posibilitătilor.
 O primă măsură care trebuie avută în vedere este cu pensionarii.
Acestia vor rămâne în sistem doar dacă ocupă posturi unice, pe care nu are cine veni“, a declarat inspectorul general.
 Dascălii ajunsi la pensie - câteva zeci în acest an scolar - sunt de obicei oamenii cu cele mai mari salarii din scoli, cu vechime maximă si gradul didactic I.
 Salariul unui astfel de profesor poate fi egal cu cât încasează trei angajati din rândul personalului auxiliar (paznici, fochisti, femeia de serviciu).
 Până se va bate în cuie schema de personal pentru viitorul an scolar, cu actualele încadrări, circa 80% dintre scolile județuli au nevoie de bani ca să acopere salariile oamenilor.
 Per total, matematic vorbind, ca să nu fie probleme cu salarizarea în învătământ, ar trebui desfiintate aproape 300 de norme didactice.

Niciun comentariu: