joi, 7 ianuarie 2016

Alegeri 2016

Anul acesta se vor desfăşura două tipuri de alegeri, iar noutăţile vor fi multe, atât pentru cei implicaţi în procesul electoral, cât şi pentru cei care vor merge la urne.
 Începând cu alegerile locale, alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot
. “Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, se arată în legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
 Această verificare electronic are rolul de a preveni fraudele electorale
 Campane electorală în şcoli
 Campania electorală se va putea desfăşura şi în şcoli şi universităţi, conform noii legi. “În timpul campaniei electorale, se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare, pentru a se întâlni cu alegătorii.
 Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.
 Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni legii.
 Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor”, se arată în actul normativ. Publicitate electorală limitată
 Publicitatea out-door, agasantă pentru cei mai mulţi dintre cetăţeni, ar trebui să dispară la următoarele alegeri.
 Noua lege reglementează dimensiunea afişelor electorale, iar nerespectare regulilor se pedepseşte cu amendă.
 Un afiş electoral amplasat în locurile special amenajate în acest sens de administraţia publică locală “nu poate depăşi dimensiunile de 500 de milimetri o latură şi 350 de milimetri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 de milimetri o latură şi 250 de milimetri cealaltă latură”.
 În alte locuri, afişajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau al deţinătorilor. În caz de nerespectare a acestor reguli, amenda este între 600 şi 1.000 de lei. Alegeri dintr-un tur Primarii vor fi aleşi într-un singur tur, iar cei care vor candida trebuie să depună o listă cu semnăturile a minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii.
 Poate să-şi depună candidatura oricare cetăţean al Uniunii Europene, atât timp cât domiciliul acestuia este în localitatea în care vrea să candideze.
 Data alegerilor locale va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. În schimb, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii.
 Mai puţini parlamentari În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din toamnă, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004.
Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Legislativul va avea 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012. Diaspora va fi reprezentată în continuare de patru deputaţi şi doi senatori, iar premiera va fi votul prin corespondenţă.

Niciun comentariu: