miercuri, 2 martie 2016

”Reformarea” sistemului public de pensii!

Zecile de decese ale pensionarilor milenceni „reformeazã” sistemul public de pensii din judet si îl salveazã de la colaps!
 Desi aparent cinicã, afirmatia este sprijinitã de statisticã.
 Astfel, anul trecut, numãrul total al pensionarilor botoșăneni s-a diminuat cu 1.163.
Grosul iesirilor naturale din sistem revine grupului de pensionari din agriculturã, care, în 2015, a scãzut cu 9,31% fatã de anul precedent.
Tot statistica aratã cã principala cauzã a scãderii dramatice a numãrului de pensionari din mediul rural este decesul, având în vedere „cuplul” dintre vârsta înaintatã a acestora si starea precarã de sãnãtate.
 Anul trecut, numãrul mediu al pensionarilor din județ a fost de 100.501.
 Pensionarii de asigurãri sociale de stat au reprezentat 81,14% din totalul pensionarilor de asigurãri sociale.
 Din numãrul total de pensionari, se inregistreazã 81.615 pensionari de stat si 18.966 pensionari din agriculturã. În cadrul categoriei de pensionari de asigurãri sociale de stat, pensionarii pentru limitã de varstã au reprezentat, in anul 2015, mai mult de douã treimi (73,29%).
 În cadrul acestei categorii, numãrul celor in varstã de peste 65 de ani a fost de 67,45% (55.051 pensionari). anul trecut, numãrul mediu al pensionarilor a fost de 108.581 persoane, cu 1.363 persoane mai mic decat in anul precedent (1,3%).
Fatã de aceeasi perioadã, numãrul pensionarilor de asigurãri sociale din fostul sistem pentru agricultori a scãzut cu 9,31% (cu 1.948 persoane), iar cel al pensionarilor de asigurãri sociale de stat a crescut cu 0,6% (535 persoane) În cazul beneficiarilor de pensii de limitã de varstã, cresterea numãrului acestora a fost generat de aplicarea dispozitiilor referitoare la reducerea varstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat in fosta grup I de muncã, trecerea pensionarilor de invaliditate in categoria pensionarilor de limitã de varstã la implinirea varstei standard de pensionare sau a varstei standard reduse, pentru cei care au lucrat in fostele grupe I si a II-a de muncã.
 Cresterea numãrului beneficiarilor de pensii anticipate s-a datorat reducerii de la 8 la 10 ani a stagiului de cotizare necesar a fi realizat peste stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de acest tip de pensie.
Tot mai putini pensionari din agricultura
 Numãrul mediu al pensionarilor din agriculturã din anul 2015 era de 18.966 persoane, cu 1.948 persoane mai mic comparativ cu anul 2014 si cu 2.918 mai mic fatã de 2013.
Principala cauzã a reducerii numãrului de beneficiari din sector agricol este decesul, avand in vedere varsta inaintatã a acestor beneficiari.
 O altã cauzã o reprezintã trecerea de la pensia proprie la pensia de urmas sau de la pensia de invaliditate la pensia de limitã de varstã, situatii in care pensionarii ies din categoria beneficiarilor de pensii agriculturã si intrã in sistemul pensiilor de stat.

Niciun comentariu: