joi, 24 martie 2016

Termen prelungit

Guvernul a prelungit până la 30 iunie termenul până la care persoanele fizice şi juridice, care achită integral impozitele pe clădiri, terenuri şi pe mijloacele de transport, pot primi bonificaţia de 10%. Termenul stabilit iniţial pentru plata acestor impozite era 31 martie.
 Măsura luată de Executiv vine pe fondul greutăţilor cu care se confruntă autorităţile locale în încasarea impozitelor, dat fiind că de la 1 ianuarie 2016 se aplică prevederile noului Cod Fiscal. Acesta impune cote diferite de impozit pentru persoanele juridice şi persoanele fizice care deţin şi alte clădiri în afara locuinţei.
 Potrivit legii, primele vor plăti un impozit reprezentând 1,3% din valoarea de impozitare, dacă fac reevaluarea imobilelor.
 Pentru cei care nu fac reevaluarea, impozitul este de 5% din valoarea de impozitare.
În cazul persoanelor fizice ce deţin clădiri nerezidenţiale, cota de impozit este de 0,4% din valoarea impozabilă a clădirii, dacă se face reevaluarea şi de 2% dacă nu se face reevaluarea.
 Guvernul a decis ieri că reevaluarea clădirilor poate fi făcută până la 31 mai 2016, nu până la 31 martie cum se stabilise iniţial.
 Aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal se răsfrânge şi asupra încasărilor care sunt mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Niciun comentariu: