miercuri, 14 septembrie 2016

Finanțare pentru autorizație sanitară la școli

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a prelungit pană pe 20 septembrie termenul limită de solicitare a finanţării pentru lucrări necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.
 ”Decizia a fost luată pentru a da posibilitatea unui număr cat mai mare de unităţi să demareze în acest an intervenţiile de acest fel, ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinaţie nu au fost solicitate în integralitate.
Este vorba de fonduri în valoare 800.000.000 lei, alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reprezentand circa 66% din bugetul programului”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării.
 La nivel naţional, din 3.471 de unităţi de învăţămant eligibile, 381 sunt în prezent incluse la finanţare prin PNDL. Pentru alte 1.043 unităţi de învăţămant, primăriile şi prefecturile au comunicat că nu se solicită finanţare, în timp ce pentru restul de 2.047 de unităţi, cererea de finanţare nu a fost depusă sau a fost depusă cu documentaţie incompletă.
O primă analiză arată că principala cauză a slabei accesări a fondurilor disponibile este legată de capacitatea administraţiei locale.
 Unele primării, mai ales din mediul rural, fie au capacitate redusă de a pregăti proiecte, fie derulează lent procesul de pregătire a lor, fie au o altă prioritizare a solicitărilor de finanţare. Această problemă este întalnită nu doar în cazul şcolilor, ci în general pentru investiţii în plan local.
 Guvernul va analiza în cel mai scurt timp măsuri pentru a sprijini autorităţile locale în pregătirea de proiecte, două posibile soluţii fiind formarea de echipe centrale de asistenţă tehnică şi dezvoltarea unor proiecte-tip, acolo unde este aplicabil. Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice au demarat la sfarşitul anului trecut un plan de acţiuni pentru finanţarea unităţilor de învăţămant în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare.
 Alocările sunt realizate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de MDRAP.
 Prima înştiinţare către primării cu privire la posibilitatea de a depune solicitări de finanţare în acest scop a fost expediată de MDRAP în luna ianuarie, alte patru circulare fiind comunicate pe parcursul anului 2016.

Niciun comentariu: