joi, 29 septembrie 2016

Toxicitatea sucurilor!


Un nou studiu al experților Asociației Pro Consumatori aduce în fața părinților crudul adevăr privind toxicitatea majorității sucurilor de pe piață.
Pornind de la concentrația exagerată de zahăr – 5 lingurițe într-un pahar cu suc! – și până la numărul mare de aditivi depistați la analize, concluzia studiului este că trebuie făcută o selecție riguroasă a băuturilor răcoritoare înainte de a le da celor mici, citind cu atenție eticheta și documentându-vă, mai întâi, cu privire la semnificația termenilor.
 Pe unele ambalaje sunt trecute date privind conținutul de aditivi și acid citric, iar dacă țineți la sănătatea copiilor, țineți-i departe de acele băuturi colorate care le pot afecta sănătatea ireversibil! Experții APC România au formulat următoarele concluzii, prezentate, într-un comunicat de presă: „Îndulcitorii sintetici regăsiți în sucurile analizate (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul.
 Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie“.
 Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 35 de băuturi răcoritoare, care prin forma și concepția grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului. Iată ce au depistat experții APC: 54% dintre sucurile analizate conțin între 4 și 11 aditivi!
 Iar într-un pahar cu suc se pot găsi îndulcitori echivalentul a până la 5 lingurițe de zahăr! Coloranții sintetici – caramel sulfit de amoniu, carmoxina și verde natural CI 5 – depistați în unele sucuri pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. De aceea, produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor.
 De asemenea, 46% dintre sucurile analizate conțin conservanți artificiali-sorbat de potasiu și benzoat de sodiu. Potrivit experților APC, benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă. În urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de către FDA (Federal Trade Commission – USA) în anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un conținut de benzen cuprins între 7 și 89 ppm (părți per milion), limita maximă admisă în apa potabilă fiind de 5 ppm.
 În urma acestei constatări, marii procesatori de sucuri din SUA au decis să nu mai folosească acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reacții alergice, hiperactivitate și lipsă de concentrare la copii (ADHD). 11% dintre produsele analizate conțin în același timp acid ascorbic și benzoat de sodiu. 46% dintre sucurile analizate conțin arome artificiale, iar 40% dintre sucurile analizate conțin suc de fructe în proporție de până la 5%.
Toate produsele analizate conțin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare destinate copiilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!“.
 Președintele APC România, conf. Univ. dr. Costel Staicu, a accentuat faptul că alimentele destinate copiilor ar trebui să constituie preocuparea principală a Ministerului Sănătății, care prin reglementari speciale ar putea să interzică comercializarea acestora în zone frecventate de către copii, deoarece nu oferă nutrienții corespunzători vârstei și nevoilor copiilor.(G.N)

Niciun comentariu: