vineri, 21 octombrie 2016

Cumpăr pensie!

Pomenile din anii electorali sunt din cele mai diverse si după fericirea celor cu credite în franci elvetieni prin convertirea în lei, la cursul istoric, acum s-a dat startul pentru cumpărături la pensie. Asta deoarece legea prin care se permite cumpărarea dreptului de pensie a fost promulgată de presedintele Iohannis, iar acum oricine are dare de mână, nu a lucrat în ultimul cincinal, dar vrea să-si asigure o bătrânete fără griji, poate face acest lucru.
Concret, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia“, conform noilor norme.
Actul normativ prevede că cei interesati trebuie să încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială si ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Plata contributiei de asigurări sociale poate fi făcută într-o singură transă sau esalonat, în termen de 6 luni.
Contributia datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurări sociale pentru conditii normale de muncă, reglementată de legislatia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plătii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
 Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel putin valoarea unui salariu de bază minim brut pe tară garantat în plată, reglementat de legislatia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plătii contributiei de asigurări sociale.
Salariul minim brut a crescut de la 670 de lei în 2011, până la 1.250 de lei din luna mai încoace.
 Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar acesta a crescut de la 2.022 lei în anul 2011, la 2.681 de lei acum.
Si cota de contributie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contributiei de asigurări sociale s-a schimbat în timp, de la 31,3% în 2011, la 26,3% în prezent.
 Beneficiari ai acestor norme ar fi cei care nu au lucrat din cauza vârstei înaintate, sau a pregătirii pentru care nu au avut căutare, sau cei care au lucrat în străinătate fără a fi cotizat la sistemul autohton de pensii.
Acum se poate iesi la pensie pentru limită de vârstă la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru bărbati.
 Pensia anticipată atrage o penalizare de puncte pentru beneficiari.

Niciun comentariu: