marți, 18 octombrie 2016

Prețuri și estimări!

Cu toate că 2016 a fost un an agricol destul de greu, cu perioade de secetă intensă, acesta este mai bun comparativ cu anul anterior.
 Marii producători agricoli au sustinut însă că asteptările erau foarte mari la unele culturi, dar că pretul de valorificare al produselor agricole este anul acesta foarte scăzut.
 „Asteptările noastre la unele culturi au fost anul acesta mult mai mari. De exemplu, soia si porumbul sînt culturi care au avut mult de suferit din cauza secetei. La celelalte, s-au realizat productii destul de bune, mult mai ridicate ca anul trecut, cum ar fi la grâu.
 Aici, însă, diferenta de productie nu a putut acoperi diferenta pretului de valorificare.
La grâu, pretul a scăzut foarte mult fată de anul trecut.
 Dacă în 2015 grâul se vindea cu 0,72 - 0,74 de lei kilogramul, anul acesta nu s-a mai întâmplat asa. Chiar dacă au fost cresteri de productie de 15-20%, ele n-au putut acoperi diferenta de pret.
 În schimb, la floarea soarelui pretul a fost în crestere.
S-au realizat si productii foarte bune, floarea soarelui nefiind afectată într-o proportie asa de mare.
 Se puteau realiza si productii mult mai bune, dacă în iulie-august ar fi plouat, cât de cât.
La cei mai multi dintre producătorii agricoli s-au realizat productii peste media de cultură“, a declarat M.B, cel mai mare producător agricol din zonă.
În această perioadă ne aflăm în plin sezon de recoltare si procesare a sfeclei de zahăr, cultură care a avut si ea de suferit în perioada de dezvoltare.
 „Inclusiv sfecla de zahăr a pornit destul de bine, dar în timpul secetei a avut perioade de stagnare în dezvoltare. Ploile din ultima vreme sunt foarte bune.
 Se estimează productii de 40-50 de tone la hectar, dar aici fiind o cultură subventionată există un pret prestabilit cu Uniunea Europeană.
Anul acesta, subventia este de 786 de euro la hectar, pret care acoperă în mare parte costurile“, a mai specificat M. B. Per total, după cum a sustinut întreprinzătorul milencean agricultorii au iesit anul acesta pe profit cu toate culturile agricole, sumele fiind însă sub valoarea estimărilor.

Niciun comentariu: