luni, 14 noiembrie 2016

Dosarul electronic de sănătate

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu din acest sfârşit de săptămână.
De acum, medicii trebuie să introducă datele pacienţilor, inclusiv istoricul medical, în sistemul informatic al CNAS.
Un sistem nesigur şi care se blochează des, se plâng medicii medicii, după experienţele din ultimul an cu cardul de sănătate.
 Reprezentanţii Casei de Asigurări dau asigurări, însă, că nu vor exista blocaje.
 Dosarul electronic conţine toate informaţiile legate de sănătatea pacientului: de la alergii şi intolerante, la intervenţii suferite, vaccinuri sau rezultatele analitelor.
 Pacientul poate vedea aceste informații accesând platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: DES-CNAS.RO.
 Iar autentificarea se face fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal.
 De acum, medicii de familie sunt obligaţi să introducă în sistem toate aceste date pentru toţi pacienţii, fie asiguraţi, fie neasiguraţi.
 Doctorii sunt, însă, sceptici după numeroasele episoade în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat.
Teoretic, dosarul electronic de sanatate permite colectarea si organizarea eficienta a tuturor informatiilor relevante privind sanatatea personala si a membrilor familiei.
 Informatiile din contul personal ii apartin in intregime titularului, acesta avand posibilitatea de a decide cui doreste sa-i permita accesul la aceste informatii.
 In plus, il poate ajuta sa aiba toate informatiile despre istoricul medical, stocate impreuna, si accesabile de oriunde.
Mai mult, permite implicarea activa a pacientului in supravegherea sanatatii proprii, oferind pacientului, dar si medicilor, informatii medicale actualizate la momentul si locul cand acestea sunt necesare.
 Dosarul electronic este ultimul pas al informatizării sistemului sanitar, după reţeta electronică şi card. A început să fie folosit încă de acum doi ani, dar de astăzi, este obligatoriu.

Niciun comentariu: