marți, 15 noiembrie 2016

Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil.
 Din rânduielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.
Acest post se incheie pe 24 decembrie.
 Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.
 Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria. Dezlegari in Postul Craciunului
Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin.
 In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte.
 Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi.
 Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste.
Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
 Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin.
Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste. In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

Niciun comentariu: