Potrivit specialistilor, în intervalul de prognozã analizat, pe areale agricole extinse din Moldova, local în sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, centrul si estul Dobrogei, izolat în nord-vestul si vestul Banatului, vestul si sud-vestul Crisanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (seceta pedologicã moderatã, puternicã si izolat extremã).
La modul general, aprovizionarea cu apã în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfãcãtoare, apropiate de optim si optime, în cea mai mare parte a tãrii.
În privinta stãrii de vegetatie a culturilor agricole, prognoza agrometeo relevã faptul cã, la culturile de toamnã, procesele vegetative vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole ale tãrii, iar pe terenurile agricole cu o bunã aprovizionare cu apã a solului, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfãsura mai intens.
În functie de data semãnatului si agrotehnica aplicatã, cerealierele de toamnã (orz si grâu) vor parcurge germinarea (70-100%), rãsãrirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%).
Rapita îsi va continua rãsãrirea (30-100%), cele mai avansate în vegetatie fiind culturile din jumãtatea de sud a tãrii aflate la înfrunzire (4-7 frunze).
În aproape toatã tara, la sfecla de zahãr aflatã la maturitatea tehnologicã se vor continua lucrãrile de recoltare, în timp ce pomii fructiferi si vita-de-vie vor înregistra maturarea lemnului/coardelor, precum si cãderea fiziologicã a frunzelor.
Totodatã, la varietãtile târzii va fi posibilã definitivarea lucrãrilor de recoltare.
Ca urmare, lucrãrile agricole de toamnã se vor efectua, în general normal, în aproape toatã tara.
Din punct de vedere meteorologic, în aceastã perioadã, va predomina o vreme, în general, mai caldã decât în mod normal, la nivelul întregii tãri.
Astfel, temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 5 si 20 de grade Celsius, mai ridicatã cu pânã la 9 grade Celsius, în raport cu mediile climatologice, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Totodatã, temperatura medie diurna a solului la adâncimile de 5 si 10 cm va oscila între 7 si 21 de grade Celsius, limite favorabile parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la speciile de toamnã semãnate în perioada optimã.
În plus, sub aspect pluviometric, se întrevãd precipitatii sub formã de ploi locale, însotite de intensificãri temporare ale vântului, iar cantitãtile de apã prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. (mntVs)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu