joi, 26 octombrie 2017
Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
În concepția tradițională românească, această dată calendaristică este corelată, în vechiul cult solar autohton, cu echinocțiul de toamnă.
De Sâmedru, se desfăceau turmele oilor, adunate primăvara, la Sfântul Gheorghe, de Sângiorz, pe 23 aprilie, iar proprietarii oilor sau ai stânilor plăteau simbriile păstorilor angajați.
Poporul mai numește această zi Sâmedru, cel care încuie vara și deschide iarna.
Sub denumirea ”Focurile lui Sâmedru”, sărbătoare din vechime, familiile se adună pentru câteva ceasuri, să petreacă în jurul focurilor aprinse în răspântii, pe dealuri și la marginea cimitirelor. Tradițiile și obiceiurile consemnate în Calendarul popular, pe care țăranii de altădată le practicau înaintea Sărbătorii Sâmedrului, constau în pomeni pentru îmbunarea morților, tunderea coamei cailor. Pomenile care se făceau constau în colaci, în formă de cruce, și grâu fiert, amestecat cu lapte sau brânză.
Ziua și noaptea premergătoare sărbătorii Sâmedrului erau privite de țăranii de altădată ca momente importante de citire a prognozei meteo.
Legendele se împletesc cu superstițiile, oferind trăitorului de astăzi un tablou de basm al vieții de altădată.
Se spunea că, dacă în noaptea dinspre Sfântul Dumitru este lună plină și senin, iarna va fi bună și caldă, iar, dacă este nor, ploaie sau zăpadă, este semn de iarnă grea.
Ziua de Sâmedru era considerată bună pentru chiriașii care doreau să se mute de la un proprietar la altul.
Exista credința că Sâmedru închide cerul, lăsând frigul liber până la Sfântul Gheorghe.
Era ziua în care se credea că se împerechează oile, de aceea sărbătoarea mai poartă și denumirea de ”Năpustirea berbecilor”, ”Nunta arieților” sau ”Nunta oilor”.
În această zi, nu trebuia nimeni să se pieptene, era primejdie de lupi.
Se spunea că pieptenul se aseamănă cu sulițele cu care-i omora fiorosul Lie pe creștinii din Tesalonic și, de aceea, cine folosește pieptenul astăzi atrage asupra casei necazuri foarte mari.
Potrivit unei vechi tradiții, după Sânmedru, gospodarii nu trebuie să mai semene usturoi, pentru a evita orice pagubă în casa lor.
În această zi se aprindeau focurile din resturi de cânepă.
InfoMileanca urează Bucurii, Sănătate, Iubire tuturor Dumitrițelor, Dumitrelor, Mițelor, Dumitrilor, Dimitrilor și Miticilor care își aniversează onomastica joi, 26 octombrie 2017, de ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu