joi, 16 noiembrie 2017
16 noiembrie, Ziua naţională fără tutun
Din 2002, în România, cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie a fost declarată, prin hotărâre de Guvern, „Ziua naţională fără tutun”, în scopul sensibilizării populaţiei referitor la beneficiul renunţării la fumat.
Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.
Campania de informare-educare prilejuită de Ziua Naţională fără Tutun are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, precum și protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. „În România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie.
Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără: creşterea speranţei de viaţă, scăderea riscului producerii unui infarct miocardic, scăderea riscului formării unei tumori cancerigene, un mod de viaţă mult mai sănătos, dar și mai mulţi bani în buzunar.
Un raport publicat cu ocazia Zilei Naționale fără tutun de Direcția de Sănătate Publică Neamț arată că în România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat.
Totodată, același for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicații provocate de țigări. Potrivit unei analize făcută pe cifre furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în România un adult fumează în medie 1.619 țigări pe an. Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană și publicat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, în România consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%).
În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, iar în rândul femeilor de 19%. România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană, alături de Cipru, Austria, Slovenia și Spania. Deși fumează mai putin decât grecii (37%), bulgarii și francezii (36%), românii consumă considerabil mai mult tutun decât suedezii (7%) și englezii (17%).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu