luni, 5 martie 2018

Aplicabilă integral!


O hotărâre de guvern apărută de la finele anului 2016, dar care a devenit aplicabilă integral din data de 17 februarie a.c., aduce modificări importante în ceea ce priveşte modul în care pot fi expuse în locuri publice persoanele decedate.
 Cea mai importantă prevedere este legată de faptul că procedura de îmbălsămare este obligatorie la orice decedat expus într-un loc public, cu capacul de la sicriu deschis.
 Preoţii care primesc în case mortuare decedaţi care nu au trecut prin procedura de îmbălsămare riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, iar persoanele care fac îmbălsămări fără a fi autorizaţi sunt pasibile de dosare penale pentru profanare de cadavre.
 Noua lege este cât se poate de clară, doar că în realitate nu este pusă în aplicare decât în rare cazuri. realitate este şi că cei mai mulţi dintre preoţi nu solicită certificatul de îmbălsămare familiei decedatului, în ciuda adreselor transmise de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei tuturor protopopiatelor.
 În aceste adrese, preoţilor li s-au adus l-a cunoştinţă prevederile HG 741/2016, pentru aprobarea normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, şi li s-a transmis că „procedura de îmbălsămare este obligatorie, în cazul în care familia alege să expună decedatul în locuri publice, precum case mortuare, case funerare sau capele, cu capacul de la sicriu deschis”.
 O îmbălsămare reală, cu substanţe omologate şi de calitate, realizată într-o sală de îmbălsămări care să respecte normele sanitare în vigoare, costă între 300 şi 500 de lei.
 În momentul de faţă în România sunt abilitate cinci substanţe bioacide pentru îmbălsămare, printre care nu se regăseşte şi formolul.
 În Monitorul Oficial nr. 46 din 17 ianuarie 2018 a apărut Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1532 care precizează modelele tipizate de documente necesare în vederea autorizării firmelor de servicii funerare.
Noile prevederi au intrat în vigoare oficial din data de 17 februarie.
 Pentru familiile care vor să evite bătăile de cap şi cheltuiala suplimentară pentru îmbălsămare, legea lasă posibilitatea ca persoana decedată să fie expusă în case mortuare fără certificat de îmbălsămare, dacă sicriul se sigilează.
 Cu alte cuvinte, dacă familia acceptă ca serviciul religios să se facă cu capacul de la sicriu închis. Din practica de zi cu zi, cel puţin deocamdată, credincioşii creştin ortodocşi nu prea vor să ia în calcul această variantă.

Niciun comentariu: