luni, 4 iunie 2018
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Postul Sfinților Apostoli mai este cunoscut și sub denumirea populară de Postul Sânpetru sau Postul Cinzecimii, rânduit de Biserica Creștin-Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel, dar și în amintirea obiceiului acestora de a posti mereu înainte de a întreprinde acte importante
. Primele atestări ale Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel datează din secolul IV d.H., fiind consemnate în Constituțiile Apostolice.
Ulterior, informații referitoare la acest post apar și în scrierile Sfântului Atanasie cel Mare, ale lui Teodoret, episcopul Cirului, dar și la Leon cel Mare.
Conform teologilor, acest post obișnuia să se țină doar în cercurile monahale. Abia apoi a ajuns sa se extindă și în rândul credincioșilor mireni.
Nu are o dată fixă, începutul acestuia stabilindu-se în funcție de data Sfintelor Paști.
Postul începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii, Pogorârea Sfântului Duh.
Pentru a putea determina durata acestui post, se aplică o regulă: numărul de zile de la data Învierii (inclusiv) și până la 3 mai.
Atâtea zile are și postul lui Sânpetru.
Anul acesta, postul începe pe 4 iunie și se încheie pe 28 iunie.
Vineri, 29 iunie, când Biserica Creștin-Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, este dezlegare la pește.
În Postul Sânpetrului, anul acesta, este dezlegare la pește pe 4, 11, 19, 22, 29 iunie.
Dezlegarea la pește e motivată de sărbătorirea unui sfânt cu doxologie mare, marcat cu cruce neagră în Calendarul creștin-ortodox.
Dacă o astfel de sărbătoare cade în zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare și la untdelemn și vin.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu