vineri, 20 iulie 2018

Credințe străvechi de Sfântul Ilie



În credinţa populară, se spunea că Sfântul Ilie a fost un om de treabă, dar iute la mânie. Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu să-i dăruiască putere să lupte împotriva demonilor.
 Astfel, Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu un car de foc, cu care să umble prin cer, şi un bici de foc, cu care fulgera, ca să-i omoare pe diavoli.
 În Sinaxar, se menționează că Sf. Prooroc Ilie a trăit în veacul al X-lea î.H., prefigurând, prin viața sa, modelul uman de viețuire hristică, înainte de venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Sf. Ilie, care se traduce din ebraică ”Al cărui Dumnezeu este Jah(ve)”, a fost amintit și de Isus Hristos, care a afirmat despre Sf. Ioan Botezătorul că este Ilie care va să vină (Matei,11:14).
Sfântul şi marele Profet Ilie, acest înger întrupat ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi închide cerurile, era de origine din Tesvi. Se spune că, la naşterea lui, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb, care erau Îngeri din Lumina Necreată, învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să înghită o flacără, respectiv Sfântul Duh.
Tradiția amintește numeroase dintre miracolele Sf. Ilie, dar ele sunt mult mai multe decât cele amintite în cărțile sfinte, unele nefiind cunoscute de oameni, altele pierzându-se în timp.
 Amintim cum Sf. Ilie, în chip minunat, a fost hrănit de corbi pe când era retras la pârâul Cherit şi de un Înger pe drumul spre Muntele Horeb.
 Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani şi jumătate.
 A înmulțit făina şi uleiul văduvei din Sarepta Sidonului. A înlăturat cultul zeului Baal. A fost unul dintre puținii fericiți care L-au văzut pe Dumnezeu.
A readus la viață mai mulți oameni morți, a făcut numeroase vindecări. Moartea sa nu a fost una omenească.
 Trupul său a fost luat într-un car de foc și ridicat la Cer. Sf. Ilie a apărut în momentul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, de pe muntele Tabor.
 Fetele se duceau noaptea la locurile unde era semănată cânepa, se dezbrăcau de cămăşi şi, după ce se tăvăleau goale prin cânepă, se îmbrăcau repede şi mergeau acasă să se culce.
Dacă, peste noapte, visau cânepă verde, era considerat semn că la măritiş vor lua flăcăi de bărbaţi. Dacă, însă, visau cânepă uscată, credeau că se vor mărita cu oameni bătrâni.
 La revărsatul zorilor, se culegeau ierburi de leac, care se duceau apoi acasă şi se puneau la uscat, în special busuiocul. (Msg_NT)
În popor se spunea că, dacă bate gheaţa de Sfântul Ilie, după aceea nu vor mai fi probleme.

Niciun comentariu: