marți, 9 octombrie 2018

Consumul financiar al Referendumului

În ciuda faptului că organizarea uriașei consultări a populației nu schimbă și n-ar fi schimbat ceva, Parlamentul și Guvernul au hotărât totuși să organizeze referendumul.
Motivul, după cum chiar în publicațiile de propagandă ale inițiatorilor acțiunii, a fost acela de a ”securiza” căsătoria.
 Mai exact, să fie definită clar prin Constituție, care poate fi modificată doar cu acordul populației, pe când Codul Civil poate fi schimbat doar de Parlament, fără acceptul românilor.
 Deși nu s-a pus vreodată serios în discuție ca amintitul Cod Civil să fie revizuit în sensul redefinirii căsătoriei, parlamentarii au decis la trei ani de la declanșarea acțiunilor Coaliției pentru Familie să se organizeze un referendum, care a costat circa 40 de milioane de euro.
 Și la Botoșani consumul financiar a fost unul însemnat:1.559.000 lei s-au alocat județului Botoșani pentru organizarea referendumului privind familia.
 Dar banii s-au dus: aproximativ 85% din suma menționată a fost direcționată pentru plata personalului din secțiile de votare, adică în general reprezentanți ai partidelor politice.
 ”În cazul referendumului naţional, birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării se compun dintr-un preşedinte şi cel mult 6 delegaţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament”, art. 26 din legea 3/2000 a referendumului.
 Cu alte cuvinte, grosul banilor alocați de la bugetul de stat pentru referendum au mers la membrii și simpatizanții PSD, PNL, ALDE, PMP, USR și UDMR fiindcă acestea sunt partidele parlamentare din România.
 Președinții secțiilor de votare au fost plătiți cu 190 de lei/zi, impozabil, pentru o perioadă de maxim cinci zile, iar membrii secțiilor de votare cu 95 de lei/zi, timp de maxim trei zile.
 Practic, un președinte a primit maxim 950 de lei, iar un membru cel mult 285 de lei.
 Din suma totală repartizată județului, 267.000 lei s-au direcționat spre bunuri și servicii.
 97.775 de botoșăneni s-au prezentat la urne dintr-un total de 364.439 cu drept de vot. Cu alte cuvinte, fiecare vot a costat 16 lei.(Bt.ro)

Niciun comentariu: