vineri, 26 octombrie 2018

Sfântul Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie.
 A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305).
 Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic.
 Dupa moartea tatalui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului.
Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii.
 In aceste lupte, crestinii erau victime sigure.
 Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie.
 La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele.
 Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.
Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413.
 Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634.
A fost transformată în moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

Niciun comentariu: