joi, 27 decembrie 2018

A treia zi de Crăciun - Sfântul Ștefan

Semnificatia numelui Stefan

 Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna „coroana”, „ghirlanda”, „cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny.
 Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan

 Potrivit unei traditii stravechi, de Sfantul Stefan este bine sa aducem in casa icoana Sfantului sau sa daruim cuiva o astfel de icoana, pentru a-i ajuta pe crestinii care sufera probleme de sanatate si pe cei care se judeca de foarte mult timp cu persoanele orgolioase.
In unele locuri din Muntenia gospodinele pregatesc asa-numitele Painici ale lui Stefan, facute in forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemanator cu cel de cozonac.
Se obisnuieste ca aceste painici sa se unga cu miere.
 De asemenea, painicile amintesc crestinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfantul Stefan.
 Odata ce sunt sfintite de preot la biserica, painicile se impart copiilor sarmani. Se mai zice ca, in semn al iubirii si pretuirii, in aceasta zi persoanele certate trebuie sa se impace.

Niciun comentariu: