vineri, 21 iunie 2019

Solstiţiul de vară

Potrivit informaţiile de pe site-ul Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°.
 Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.
Dupa cum este cunoscut, Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri.
 Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'.
 Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
 Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'.
Solstiţiul de vară va debuta anul acesta vineri, la ora 18.54, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice.
 La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanţa unghiulară nord faţa de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, scrie News.ro.

Niciun comentariu: