luni, 2 martie 2020

Cum ne alegem babele în Martie

Dacă vreți să știți care va fi starea voastră de spirit în acest an, cât de veseli sau deprimați veți fi, atunci nu trebuie să uitați de Babele de Martie, vrăjitoare care au puterea să influențeze starea vremii într-o singura zi.
 Începând cu 1 și până pe 9 martie se alege o zi sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul și predispoziția fiecăruia, până la „babele” din anul următor. În timp însă, tradiția s-a modificat, iar obiceiul a fost adaptat la propriile precepte și convingeri.
Așa că, dacă tot anul sta sub semnul norocului, de ce sa nu ni-l facem chiar noi?
 Cum ne alegem baba ca să avem un an 2020 fabulos
Astăzi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei „șarade”,
Acest tip de interpretare nu se mai asociază gândirii religioase, ci mai degrabă celei magice, singura atracție constând în convingerea că această zi dezvăluie latura ascunsă a personalității.
 Astfel, „Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare.
Alții însă, continuă să o stabilească în funcție de ziua de naștere.
 O babă care se sprijină într-un toiag, intr-un peisaj de iarnă.
Cum ne algem baba ca să avem un an 2020 fabulos.
 Dacă data nașterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decât cifra nouă, atunci se obișnuiește să se calculeze suma celor două cifre și astfel se poate lesne ghici ziua babei.
 Mai puțin favorizați sunt însă cei născuți pe întâi martie, căci, așa cum spun bătrânii, această primă zi care deschide luna, urmată de 11 și 21 martie, sunt zile aducătoare de ghinion.
 Tradiții în legătură cu babele
 În familiile tradiționale, când personalitățile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să intre în conflict.
Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă și rea, ci o femeia care își câștigă propria autoritate. Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era perceputa înainte ca o responsabilizare și o metodă de educare spre autocontrol și conștientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei.
 Fiecare dintre cele nouă zile, în funcție de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calitățile și defectele fiecărei femei în parte.
 Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă și primavară.
 După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.(Sursa:DH.ro)

Niciun comentariu: