luni, 2 martie 2020

Începe Postul Paștelui


Astăzi, 2 martie, începe postul Sfintelor Paști, acesta fiind cel mai lung și cel mai dur dintre posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă.
 În cele mai vechi timpuri, postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregati pe cei care urmau să primească botezul în noaptea Învierii. Acesta este singurul post care are două Lăsatul Secului.
 Primul Lăsatul Secului este pentru carne şi se ţine în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, iar celălalt este pentru ouă, peşte şi lactate şi se ţine în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam, anul acesta fiind data de 1 martie.
Totodată, sărbătoarea marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.
Se spune că în perioada postului de Paște este interzis să se facă petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău o persoană.
 De asemenea, nici peștele, untdelemnul, fumatul și alcoolul nu sunt permise.
 În mai multe localități din sudul țării se păstrează cu sfințenie obiceiul de Batere a halviței, iar în cadrul ceremoniei participă atât copii cât și adolescenți, informează capital.ro.
 Gazda leagă o bucată de halviță cu sfoară și începe să o plimbe în fața tinerilor, organizați în echipe de câte doi, având mâinile legate la spate, iar fiecare copil trebuie să prindă o bucată de halvită, lucru destul de greu de executat, având mâinile legate la spate.
 Un alt obicei care se păstrează chiar și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru a păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

Niciun comentariu: