Pierderea simtului mirosului, dar si a gustului ar fi un mod eficient prin care o persoana poate suspecta ca are COVID-19, conform unei analize a datelor colectate prin intermediul unei aplicatii axata pe simptome, dezvoltata de oameni de stiinta britanici cu intentia de a ajuta la monitorizarea pandemiei.
Aproape 60% dintre pacientii confirmati ulterior cu COVID-19 au raportat pierderea mirosului si gustului, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testati negativ, au demonstrat datele analizate de cercetatori si preluate de Reuters.
Aceste date, care au fost publicate online, dar nu au fost supuse procesului de evaluare inter pares, au dat rezultate mult mai exacte in prezicerea unui diagnostic pozitiv de COVID-19 in comparatie cu febra auto-raportata, a indicat un grup de cercetatori de la King's College London.
Dintre cele 1,5 milioane de persoane care au utilizat aplicatia in perioada 24-29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul acesteia.
Dintre acestia, 1.702 au raportat de asemenea ca au fost testati pentru COVID-19, 579 avand rezultate pozitive si 1.123 rezultate negative.
Pe baza tuturor datelor colectate, echipa de cercetatori a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinatie de simptome - variind de la pierderea mirosului si gustului, pana la febra, tuse persistenta, oboseala, diaree, dureri abdominale si pierderea poftei de mancare - a fost cea mai exacta in prezicerea infectiei cu COVID-19.
"Atunci cand sunt combinate cu alte simptome, persoanele cu pierderea mirosului si gustului par a fi de trei ori mai predispuse sa fi contractat COVID-19, conform datelor noastre si, prin urmare, ar trebui sa se auto-izoleze timp de sapte zile pentru a reduce raspandirea bolii", a declarat Tim Spector, profesor la King's College London si conducator al studiului.
Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicatiei si care nu fusesera inca testate pentru COVID-19 si a constatat ca aproape 13% este posibil sa fie infectate.
Acest lucru ar sugera ca este posibil ca aproximativ 50.000 de oameni din Marea Britanie sa prezinte infectii cu COVID-19 inca neconfirmate, a estimat Spector.
Medici specialisti in otorinolaringologie (ORL) francezi au avertizat la jumatatea lunii martie asupra pierderii mirosului ca simptom asociat, in opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus, pe langa cele cunoscute, precum febra, tusea sau dispneea (greutate in respiratie).
Seful Directiei pentru Sanatate din ministerul francez de resort, Jerome Salomon, a declarat ca este vorba despre o "disparitie brusca a mirosului", dar fara nas infundat, cateodata insotita de o disparitie a gustului (ageuzie). In cazul anosmiei, "trebuie sa sunati la medicul de familie si sa evitati automedicatia fara avizul specialistului", a subliniat Jerome Salomon.
Acest simptom se intalneste "destul de rar" si este observat "in general" la pacienti tineri, care dezvolta forme "mai putin severe" ale bolii, a precizat el.
Totodata, Jean-Michel Klein, presedintele Consiliului national profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris, a declarat ca "exista o legatura evidenta" intre anosmie si virus.
"Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezinta anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolata, fara cauza locala, fara inflamatie, sunt COVID-19 pozitive", a precizat specialistul pentru AFP recomandand totodata ca "persoanele care resimt anosmie trebuie sa se autoizoleze ca masura de precautie".
Simptomul a fost remarcat si de publicatii germane si americane, a subliniat Jean-Michel Klein.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu