Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile.
El spune că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei. Ministerul Sănătăţii a elaborat o serie de măsuri și recomandări pentru populaţie şi instituţii, înaintea valului 5.
Într-o declarație pentru Digi24, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă.
Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare.
Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern au discutat, luni, despre pregătirea valului 5 de Covid-19 și iau în considerare ca purtarea corectă a măștii chirurgicale sau cu standardul de protecție FFP2 să fie o „măsură de prevenție ce ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”.
De asemenea, testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de Executiv.
În unele țări, măștile FFP2 - care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi - au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut.
De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.
Dată fiind contagiozitatea Omicron și proporția mare a populației nevaccinate din România, experții în sănătate estimează că în valul al cincilea, care este așteptat să se manifeste pregnant începând cu mijlocul lunii ianuarie, am putea avea mult mai multe îmbolnăviri decât în valul patru, când au fost circa 400.000 de persoane infectate.
Experții INSP au elaborat trei scenarii pentru valul al treilea al pandemiei, estimând un vârf de 25.000 de cazuri pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu