luni, 21 martie 2022

21 martie – Ziua Mondială a Poeziei

 

Ziua de 21 martie este cunoscută în întreaga lume drept Ziua mondială a poeziei.
 Evenimentul marchează cea mai frumoasă și tandră formă de expresie şi identitate culturală şi lingvistică. Încă de la începuturile omenirii și până astăzi, poezia s-a adresat umanității și valorilor comune. 
UNESCO a aprobat data de 21 martie ca fiind Ziua mondială a poeziei în timpul celei de-a 30-a Conferinţe Generale din 1999 de la Paris. 
Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a celebra toți poeții din întreaga lume, de a face să renască tradiția recitării versurilor scrise de milioanele de oameni care au trăit pentru această artă divină, pentru promovarea lecturii, scrierii și predării poeziei, stimularea convergenței dintre poezie și alte arte precum teatru, dans, muzică și pictură, precum și creșterea vizibilității poeziei în mass-media.
 Jurnalistul și poetul Artur Enășescu a scris cândva o poezie dedicată lui Eminescu, după cum și numele micii opere literare, însă versurile sunt dedicate poeților din întreaga lume.
 „Ce dureros de dulce cântarea ta răsună!
 În chinul tău, poete, ce sfântă bucurie!
 De-i larg ocean durerea-ți, pe-ntinderea-i pustie 
Sclipesc atâtea stele și-atât argint de lună!
 Să arzi ca o scânteie în focul tinereții
 Într-un avânt sălbatic de chin și zbuciumare,
 S-adormi pentru vecie, sunt fericiri pe care
 Le gustă numai sfinții pe lume – și poeții!”
 Primele manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” si de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. 
Spectacolele Asociației Culturale ADSUM incep la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările capătă amploare fiind găzduite de Biblioteca Națională a României si Palatul Național al Copiilor. 
După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România. 
Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni şi poate crea armonie între aceştia.
 Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaşte şi de a se înţelege mai bine.
 În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane şi puterea ei de a schimba modul de a vedea ceea ce ne înconjoară.

Niciun comentariu: