miercuri, 23 martie 2022

La îndemână un radio clasic cu baterii!

 


În caz de atac aerian, accident nuclear sau chimic, prima reacție în rândul populației este panica și, după panică, intervine dezinformarea. Pentru a ști cel mai bine ce se întâmplă și ce trebuie făcut, populației i se recomandă să dețină un radio clasic, cu baterii, deoarece în cel mai rău scenariu posibil toate căile de comunicații: televiziune, internet, telefonie mobilă nu vor funcționa.
Prin intermediul radioului vor fi transmise informații oficiale și recomandări de reacție în funcție de tipul de eveniment care are loc. „Noi tot promovăm faptul că în acel kit de urgență trebuie să existe un radio clasic cu baterii. Pe posturile naționale de radio se va interveni și se va transmite un mesaj. Putem în zona urbană să introducem acele mesaje vocale de pe sirenele electronice, cu condiția ca acest sistem să nu fie afectat, deoarece are o rețea locală. O alternativă ar fi patrularea cu autospeciale de transmitere a unui mesaj vocal și de a comunica populației ceea ce are de făcut.
 Recomandarea ar fi ca populația să închidă etanș încăperea și să stea la subsol sau în interior atât timp cât trece un posibil nor radioactiv. Dacă discutăm de iod radioactiv, e vorba de câteva zile. Dacă nu avem internet, televiziuni, informările se fac prin mesaje vocale dacă funcționează stațiile și prin radio. De asemenea, populația trebuie să aibă acel kit de urgență cu alimente neperisabile, medicamente necesare, rezerve de apă, o lanternă și un radio.
 Foarte multe mecanisme funcționează sub declararea unor stări: urgență, de asediu, de război. Se emit ordonanțe militare prin care se descrie exact ceea ce este de făcut, inclusiv mijlocul de comunicare cu populația.”, din comunicatul ISU.

Niciun comentariu: