joi, 10 noiembrie 2022

MINIVACANȚĂ de cinci zile!

 

30 noiembrie și 1 Decembrie 2022 sunt pe lista zilelor libere legale, astfel că angajații primesc liber, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. 
În anul 2022, minivacanța de la finalul lunii noiembrie 2022 se va întinde pe o perioadă de 5 zile, având în vedere că Guvernul a decis ca și ziua de 2 decembrie să fie liberă, însă doar pentru cei care lucrează în sectorul public. 
În cazul angajaților de la privat, decizia ca ziua de 2 decembrie să fie liberă va fi luată doar la nivel de companie, această zi urmând să fie recuperată atât de bugetari, cât și de angajații de la privat care vor avea liber.
 Deși 30 noiembrie, Sfântul Andrei, dar și 1 Decembrie, Ziua Națională a României sunt zile libere legale, există români care sunt obligați să lucreze în aceste zile. 
Este cazul angajaților care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, în sistemul medical, poliție, pompieri sau alte domenii care necesită activitatea continuă. 
În cazul angajaților care lucrează pe 30 noiembrie și 1 Decembrie 2022, angajatorii trebuie să ofere în schimb o serie de beneficii. 
Mai exact, românii care lucrează în zilele libere trebuie să primească fie un spor la salariu ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, fie compensarea cu timp liber corespunzător.

Niciun comentariu: