joi, 25 mai 2023

Ziua Eroilor marcată la Mileanca cu oficialități și milenceni

 

Sărbătorită în acest an la data de 25 mai, „Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc” a fost marcată şi la Mileanca, printr-un ceremonial religios organizat la monumentul Eroilor, monument ridicat în cinstea eroilor milenceni.
 Festivitatea a debutat la ora 12:00 cu o slujbă religioasă care a fost oficiată  de preotul paroh Constantin Bogdan Bejenariu, urmată de cuvântul primarului Alexandru Azamfirei şi apoi de depunerile de coroane. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale, reprezentanţilor instituţiilor publice, precum şi a unui public numeros. 
Totodată, în memoria eroilor milenceni căzuți la datorie pe câmpurile de luptă, s-a păstrat un moment de reculegere.
 La baza monumentului au fost depuse coroane menite să aducă un omagiu întru cinstirea şi pomenirea celor care s-au jertfit şi care au luptat pentru neamul românesc. 
Coroanele au fost depuse de oficialităţile comunei, urmate de reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai formațiunilor politice, veterani de război şi elevi ai școlii.
 Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. 
Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.
 Mai târziu, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
 Astăzi, ca de altfel la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe, sunt pomeniţi „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.









(Foto sursa: Anna Turcanu | Facebook )


Niciun comentariu: