miercuri, 7 iunie 2023

Dictare uriașă pe Champs-Élysées: "Este un exercițiu tipic francez"

 

O dictare de mare amploare a avut loc duminică în capitala Franței, pe bulevardul central Champs-Élysées, „demnă de cartea recordurilor”, notează publicația FranceInfo.
 Sub privirile curioșilor, 5.000 de oameni și-au testat scrierea și vocabularul, așezați în bănci până aproape de Arcul de Triumf. 
Din cei 50.000 de înscriși, 5.100 de persoane au fost trase la sorți pentru a participa la una dintre cele trei mari dictări organizate cu această ocazie, la care au luat parte de fiecare dată, pe rând, 1.779 de persoane. E vorba de un record mondial, scrie TF1Info.
 De la ora 7 dimineața, echipa de organizare a fost pe bulevard pentru a pregăti cele trei dictări de câte 20 de minute care au avut loc una după alta, potrivit sursei citate.
“Scopul nu este de a-i reconcilia (n. red. cu amintiri poate neplăcute din școală), ci de a-i face să iubească, să învețe sau să stăpânească ortografia”, explică Antoine Jamet, președintele comitetului Champs-Elysées, o asociație non-profit care a inițiat evenimentul. 
Scopul a fost și de a înscrie evenimentul în Cartea Recordurilor Guinness. 
Pentru a preveni copiatul sau alte forme de trișat, mai mulți supraveghetori s-au plimbat printre bănci pentru a se asigura, mai notează FranceInfo.
 Textele pe care le-au avut au fost „La Mule du pape” de Alphonse Daudet, un extras din „Fille en colère sur un banc de pierre” de Véronique Ovaldé și un extras din „Dictionnaire amoureux de l’ovalie” de Daniel Herrero, scrie publicația L’Etudiant Figaro. 
Dictările nu au fost corectate, iar organizatorii nu au dorit să le clasifice sau să le acorde premii. 
Scopul este de a șterge amintirile neplăcute asociate cu școala. “Ideea este să transformăm trauma, iar pentru asta trebuie să dăm drumul la exercițiu”, spune Rachid Santaki, romancierul care a găzduit ceremonia, mai transmite TF1Info.( sursa: www.francetvinfo.fr/culture/paris-une-dictee-geante)

Niciun comentariu: