Se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.
Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc și începe la scurt timp după moșii de toamnă.
Pe toată durata postului sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.
Postul, în general, vine cu mai multe reguli și restricții care sunt respectate de credincioși. Deși o parte importantă a perioadei de post este abținerea de la anumite bucate, există și excepții, una dintre ele fiind dezlegarea la pește.
Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.
Potrivit doxologia.ro, dezlegarea la pește are o semnificație aparte în creștinism.
Zilele cu dezlegarea la peşte sunt privite ca o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului.
Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Mai mult, Iisus Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, aşa că peştele are o semnificaţie remarcabilă în creştinism.
În Postul Crăciunului nu se fac nunți, nici botezuri. Nu se consumă alimente precum: carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate din acestea.
În Postul Crăciunului nu se mănâncă pește, decât în zilele cu dezlegare la pește.
În Ajunul Crăciunului se spune că este bine să se consume doar grâu fiert, îndulcit cu miere, fructe sau turte și covrigi din făină făcuți în casă. În Ajun de Crăciun nu este bine să dai lucruri din casă. Nu se împrumută obiecte sau bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu