sâmbătă, 9 decembrie 2023

Sindromul ”plămânului alb”!

 

Sindromul „plămânului alb”, o formă misterioasă de pneumonie, continuă să se răspândească în Europa și în SUA. 
Autoritățile din China, Europa și America sunt în alertă, deoarece cazurile cresc rapid, mulți pacienți – majoritatea copii și adolescenți – fiind transferați în spitale cu complicații respiratorii grave.
 După cum relatează presa internațională, totul a început în China, iar informațiile despre această boală se înmulțesc.
 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei „informații detaliate” cu privire la o creștere a numărului de boli respiratorii și „focare de pneumonie” în rândul copiilor, în condițiile în care principalele centre medicale pediatrice din țară sunt copleșite de pacienți, potrivit Les Echos. 
Îngrijorarea a început să se răspândească atunci când Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă în general infecții benigne și se răspândește rapid, a început să fie detectată în multe regiuni. Din acel moment, autoritățile sanitare au fost puse în alertă. 
După cum a scris ziarul britanic Daily Express, un expert în situația din China a vorbit despre „sindromul plămânului alb”. 
În termeni clinici, la o simplă radiografie, în plămânii pacienților se observă pete albe, care indică zone de inflamație. Acestea, la rândul lor, cauzează o acumulare excesivă de lichid în plămâni. 
Acesta este motivul pentru care sindromul își poartă numele. 
„Misterioasa boală respiratorie se răspândește în prezent în China, lăsând spitalele copleșite de copii bolnavi și școlile închise”, potrivit presei străine. 
Unii epidemiologi americani au sugerat, de asemenea, că numărul mare de cazuri de răceală și gripă s-ar putea datora limitărilor coronavirusului, care împiedică oamenii să dezvolte o imunitate naturală. 
Marți, ziarul chinez South China Morning Post a relatat că anumite măsuri de control al coronavirusului au început să reapară în China, în special în „școli, creșe și cămine de bătrâni”. 
Ziarul chinez „Global Times, apropiat de regimul de la Beijing, a recunoscut că spitalele se luptă să facă față „creșterii numărului de cazuri de boli respiratorii în rândul copiilor”.
 Aceeași publicație subliniază, totuși, că „sistemul de sănătate nu se află în aceeași situație ca în momentul epidemiei de coronavirus din orașul Wuhan”.
 În timp ce unele spitale de pediatrie se confruntă cu cozi interminabile la urgențe și cu o disponibilitate limitată a serviciilor, în general, resursele medicale sunt adecvate, cel puțin pentru moment, notează ziarul. 
Spitalele au învățat din experiența Covid-19 și au dezvoltat strategii pentru a prioritiza cazurile grave și a clasifica tratamentul în funcție de simptome. 
După China, și în Europa se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și spitalizări de copii și adolescenți care suferă de sindromul plămânului alb, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat populației și spitalelor să fie în alertă. 
În Statele Unite, în Ohio și apoi în Massachusetts autoritățile au au raportat o creștere a numărului de cazuri de pneumonie. În Ohio, 142 de copii au fost afectați de „sindromul plămânului alb” începând cu luna august, un număr descris de autorități ca fiind „extraordinar de mare”. 
 O epidemie de pneumonie misterioasă a izbucnit, de asemenea, în mai multe țări europene, printre care Olanda, Danemarca și Suedia. Medicii precizează că această boală respiratorie se transmite prin tuse, strănut, vorbire și respirație. (Sursa: fanatik.ro)

Niciun comentariu: