duminică, 16 martie 2008

Duminica Floriilor!

Tradiţionala slujbă de Florii, care inaugurează Săptămâna Patimilor în religia creştină, a început duminică, la ora 09.30 , în piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, fiind oficiată de papa Benedict al XVI-lea. Slujba, urmărită de mii de persoane, a început cu procesiunea ramurilor de măslin, care au fost binecuvântate de suveranul pontif. Duminica Floriilor, prima zi din Săptămâna Patimilor, sărbătoreşte, în religia creştină, intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde acesta a fost întâmpinat de mulţimea care aşternea ramuri de măslin la picioarele sale, cu câteva zile înainte de Paştele evreiesc. Această zi precedă, potrivit Evangheliilor creştine, arestarea, răstignirea şi învierea lui Iisus.
Romano-catolicii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Credincioşii catolici vin la biserică cu flori sau crenguţe înverzite, cu ramuri de măslin sau de palmier, gest care simbolizează primirea calduroasă făcută lui Iisus în oraşul sfânt.
La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a inaugurat Săptămâna Mare, printr-o Mesa specială. În timpul ceremoniei, sunt binecuvântaţi oamenii veniţi în Piaţa San Pietro, iar ramurile de măslin şi palmier sunt sfinţite. Din 1985, prin dorinţa Vaticanului, în Duminica Floriilor se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului.

Niciun comentariu: