luni, 18 august 2008

A propos de...inimă!

Grecii credeau că spiritul stă în inimă, chinezii spuneau că este centrul fericirii, iar egiptenii erau convinşi că sentimentele şi inteligenţa izvorăsc din inimă. Se spune însă că inima a devenit simbolul iubirii în oraşul Libya, o colonie cunoscută pentru planta Silphium, care avea seminţe în formă de inimă. Această plantă avea proprietăţi medicinale şi putea fi folosită ca pilulă contraceptivă.

Unii oameni au inimi de dimensiuni foarte mari. Nu înseamnă că sunt mai afectuoşi, ci că sunt predispuşi bolilor cardiace. O afecţiune întâlnită la aceste persoane este cardiomiopatia dilatată (camerele inimii se întind şi se lărgesc). Pentru că inima cere o cantitate mare de sânge, celelalte organe sunt deprivate, iar organismul are de suferit. Netratată, această afecţiune duce la atac de cord.

Se spune că femeile sunt mai protejate de bolile cardiovasculare datorită hormonilor estrogeni. Realitatea demonstrează însă că ele nu sunt ferite de acestea. Bolile cardiace omoară, anual, milioane de femei din întreaga lume. Femeile experimentează, în schimb, simptome oarecum diferite de ale bărbaţilor. Dacă în cazul persoanelor de sex masculin durerile în piept sunt puternice, la femei se manifestă prin probleme de respiraţie, presiune în inimă, greaţă, dureri de spate şi de maxilar.
Câţi dintre oameni nu şi-ar dori o inimă nouă atunci când au avut de suferit în urma unei relaţii?! Ei bine, inima cu greu poate fi înlocuită, însă terapiile moderne permit reparaţii capitale. Mai nou, oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte terapiile pe bază de celule embrionare care pot vindeca „defectele“ muşchiului inimii.

E deja recunoscut că animalele de casă sunt cei mai buni psihoterapeuţi pentru oameni. Un studiu recent arată că şi caii sunt pe lista animalelor care răspund cel mai bine emoţiilor. Aceştia simt dacă un om este supărat ori vesel şi ar putea fi viitorii „detectori“ ai stresului.

Dacă nu vă place la sala de fitness, încercaţi joggingul. Inima o să vă mulţumească pentru asta. Sexul ar fi chiar mai bun. O partidă serioasă de sex poate să dubleze rata bătăilor inimii unei persoane şi să ardă până la 200 de calorii, ceea ce înseamnă echivalentul a 15 minute de alergare în ritm alert. Mişcarea vă protejează de boli coronare, de aceea este extrem de important să nu o ignoraţi. Un studiu realizat pe 2.500 de bărbaţi între 49 şi 54 de ani a arătat că aceştia au început să aibă un contact sexual mai puţin de două ori pe săptămână din cauza unei boli coronare.

Când o persoană râde „din inimă“, nu doar sufletul are de câştigat. Cercetă- rile arată că hohotele de râs ajută ţesutul care acoperă inima (endoteliu) să se relaxeze, iar fluxul de sânge către inimă se accelerează la aproximativ 45 de minute după ce aţi terminat repriza de râs. Dacă endoteliul are de suferit, vasele de sânge se îngustează şi există riscul producerii unor boli cardiovasculare.

Un pahar cu vin merge direct la inimă. Specialiştii spun că este bun atât vinul alb, cât şi cel roşu. Secretul constă în antioxidanţii pe care îi conţine această băutură. Totuşi, antioxidanţii care fac atât de bine inimii se găsesc în cantitate şi mai mare în coaja boabelor de struguri, amintesc medicii.

În numai un minut, inima pompează sânge în fiecare celulă din corp. În cursul unei zile, au loc cam 100.000 de bătăi ale inimii, care aduc cam 2.000 de galoane pline cu oxigen, ceea ce ajută toate celulele din corp să funcţioneze. E o sarcină destul de grea pentru un muşchi care are doar mărimea unui pumn.

Nu e o glumă că o inimă rănită poate provoca un leşin. Veştile proaste pot duce inclusiv la un atac de cord, arată studiile. Acestea duc la eliberarea unor hormoni ai stresului în sânge, iar asta poate provoca blocarea inimii. Primele semne sunt durerile în piept şi respiraţia greoaie.( Evz)

Un comentariu:

MMM spunea...

Simbolistica inimii e interesantă, deşi, spre exemplu, reprezentarea ei cea mai răspândită nu e corectă: forma anatomică a inimii umane NU e de inimioară, în nici un caz! Dar e mai "frumos" aşa...