marți, 9 decembrie 2008

Concursuri şcolare ...contaminate!

Multe familii reclama ca in gradinitele si scolile judeţului se organizeaza tot felul de concursuri scolare, de pe urma carora fundatii si firme de tot felul sug bani frumosi, profitand de naivitatea celor mici si a familiilor lor. Dupa ce ministerul a aprobat favorabil sub semnaturile unor subordonati din echipele ultimilor cinci demnitari de la conducere, ulterior s-a spalat pe maini si nimeni nu a mai urmarit in timp daca aceste activitati raman in continuare legale sau ilegale. Regulamentele de organizare sunt unice in toata tara fara exceptie. Concursul este imposibil de sustinut, daca in unitatea respectiva nu se formeaza o grupa de cel putin zece participanti. Pana aici, dupa parerea noastra, nimic nu este gresit.
In privinta ministerului de resort, nesupravegherea legalitatii este deja o traditie si toata lumea face ce pofteste. Problema este cu totul alta. Dupa ce se incaseaza, din taxe de participare, sume de milioane de lei, cand vine vorba de premierea celor mici, treburile se schimba, iar ceea ce firmele si fundatiile au promis prin afise (excursii in strainatate, carti, obiecte, jucarii), totul se transforma in metafora sau, si mai ridicol, in recunoasterea efortului prin oferirea unui petic de hartie sub forma de diploma. Impactul psihologic asupra copiilor este distrugator. Initiatorii acestor concursuri scolare nu ofera nimic altceva decat o educatie sănătoasă “despre cum sa furi fara sa fi prins”.
Un caz celebru de acum trei ani, cand o eleva din Ploiesti a castigat concursul de matematica “Cangurul” si in excursia din Grecia, promisa ca premiu, a plecat altcineva, dovedeste ca marea coruptie pleaca de la cea mica, ca totul este musamalizat si ca nimeni nu raspunde la intrebari provocatoare, ca si cand nimic nu s-a intamplat. Ne intrebam ce amintiri are eleva acum despre aceasta patanie.

Niciun comentariu: