
Pungile din plastic nu vor mai fi oferite gratis în magazine începând din 1 ianuarie. Guvernul a decis aşa printr-un act normativ ce prevede ca producătorii să achite câte 0,2 lei pentru fiecare pungă confecţionată din materiale care nu sunt biodegradabile.
Potrivit unui studiu, un român foloseşte zilnic cel puţin o pungă, dar nu mai mult de 20 de minute. Un procent considerabil din numărul pungilor din plastic utilizate ajunge pe spaţiile verzi, în canalizări, în ape sau pe stradă.
Irlanda, ţara în care plasticul reprezenta un sfert din gunoiul aruncat zilnic, a introdus taxa de 15 eurocenţi pe pungă încă din 2002. Măsura a determinat reducerea cu 90% a numărului de pungi folosite zilnic de irlandezi.
iitorul pungilor din plastic în lume diferă de la ţară la ţară. Australia şi China vor renunţa la ele, Germania şi Italia intenţionează să le taxeze, în timp ce în SUA vor rămâne probabil la putere mult timp de acum încolo, informează Reuters.
Din Taiwan şi până în Uganda, respectivele pungi au fost fie interzise, fie oferite clienţilor supermarketurilor în schimbul achitării unei taxe. Australia a decis să opteze pentru prima variantă până la sfârşitul anului 2008, iar China va face la fel începând din luna iunie 2008.
Un comentariu:
Un început timid, dar totuşi... un început! Din nefericire, s-ar putea ca pur şi simplu să fie doar o mărire a preţurilor de către unii comercianţi şi continuarea vânzării de pungi de plastic. Vom vedea.
Trimiteți un comentariu