duminică, 14 decembrie 2008

Pomul de Crăciun reciclat sau despre gesturi şi limbaj corporal

Psihologul german Bernhard P. Wirth, expert în cunoaştere umană, caracterologie şi limbaj corporal, susţine că "limba poate minţi, corpul nostru niciodată".

Bernhardt P. Wirth are 20 de ani de experienţă în domeniu, peste 4.000 de zile de seminar şi de prelegeri, peste 1.000 de clienţi de referinţă, fiind autorul mai multor cărţi de mare succes, pe tema cunoaşterii umane, caracterologiei şi limbajului corporal traduse în întreaga lume.


Ce spune despre noi o simplă strângere de mână sau cum putem şti ceva despre caracterul omului cu care dăm mâna prima dată? Dacă are o strângere fermă, cu palma neînclinată într-o parte, înseamnă că este un om deschis, hotărât, care poate fi abordat direct. Dacă întinde mâna moale şi caută să şi-o retragă repede, putem şti despre acel om că are o stimă scăzută despre sine. Dacă în timpul strânsorii ţine palma astfel încât să rămână un gol, acel om are rezerve în ceea ce priveşte comunicarea, are un caracter foarte diferit de al nostru. Dacă ţine mâna deasupra, înseamnă că vrea să fie lider, iar dacă întinde mâna, astfel încât cea a interlocutorului să fie deaspura mâinii lui transmite inconştient dorinţa de supunere.

Dacă mergeţi la un interviu de angajare trebuie să fiţi foarte atenţi, deoarece angajatorii cunosc micile trucuri prin care îşi dau seama, studiindu-vă mişcările corpului, dacă minţiţi sau nu şi ce vă interesează cu adevărat. Dar pentru a lua decizia corectă când sunteţi în situaţia de a negocia ceva, fiţi atenţi la poziţia părţii superioare a corpului dumneavoastră. Este mai mare şansa să hotărâţi ceea ce trebuie dacă veţi sta rezemaţi de scaun şi nu vă aplecaţi în faţă. Când discutaţi cu cineva şi vedeţi că ţine palmele în aşa fel încât are degetele drepte, petrecute ca un fermoar, este clar că ceva nu-i convine şi are o poziţie de ameninţare.


Mâinile spun şi ele multe despre noi. Când suntem în public, la restaurant, de exemplu, sau într-un loc unde stăm jos, este de preferat să ţinem mâinile la vedere, pentru a nu exista suspiciunea că avem ceva de ascuns. Dacă trebuie să ţineţi discursuri, a gesticula cu ambele mâini deodată creează sentimentul de armonie, iar receptarea celor spuse este mai bună.

"Studierea limbajului corpului ne ajută să înţelegem oamenii din jurul nostru, să înţelegem faptul că fiecare om are individualitatea lui. Când facem cunoştinţă cu cineva există pericolul mare să ne alegem nişte imagini din experienţa noastră şi să ne spunem în minte: «Cu cine seamănă omul acesta pe care îl cunosc acum?». De aici şi riscul de a ne purta cu acea persoană nouă la fel cum ne purtăm cu cei cu care îl asemănăm. Studiind gestica oamenilor, evităm etichetarea pe care am putea s-o facem celor din jurul nostru. Pentru că începem să învăţăm să îl înţelegem pe cel de lângă noi, cu toate lucrurile care îi aparţin doar lui", a spus specialistul.
Wirth recunoaşte că la început s-a mai înşelat în interpretarea gesturilor, dar cu timpul a ajuns să fie corect în tot ceea ce traduce din limbajul corpului.
"Există pericolul de a nu te cunoaşte pe tine însuţi, pentru că intră în acţiune aşa-numitele legi de credinţă, imprimate în mintea noastră încă din copilărie. Trebuie să ajungem să ne cunoaştem foarte bine propriile comportamente, să ne studiem, să ne analizăm cu detaşare", a mai adăugat psihologul german.

Cel mai expresiv om pe care l-a întâlnit vreodată Wirth a fost omul politic Franz Josef Strauss, fost prim-ministru al landului Bavaria între 1978 şi 1988.

Niciun comentariu: