luni, 5 ianuarie 2009

Taxe şi impozite locale

De azi, administraţia publică locală din Mileanca încasează taxele şi impozitele pentru terenuri, clădiri şi autovehicule. Aceste sume se reduc cu un procent de 7 la sută dacă se achită integral până pe data de 31 martie 2009.

Pentru persoanele fizice, impozitul pe clădire se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1 la sută la valoara impozabilă.

De exemplu, în cazul unei clădiri din cărămidă sau beton armat, dotată cu instalaţii de apă, canalizare şi încălzire, valoarea impozabilă este de 702 lei pe metru pătrat. Pentru un imobil de acelaşi tip dar care nu are utilităţi impozitul este de 417 lei pe metru pătrat. Această valoare poate scădea până la 71 de lei pe metru pătrat în cazul clădirilor-anexă dotate cu utilităţi şi construite cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală sau cărămidă nearsă. În cazul clădirilor–anexă fără utilităţi dar la care s-au folosit materiale de construcţii similare, valoarea impozitului este de 47 de lei pe metru pătrat. Aceste valori se pot reduce în funcţie de vechimea imobilului de locuit.
Astfel pentru o clădire ridicată în urmă cu 50 de ani, impozitul se reduce cu 20 la sută, iar în cazul caselor cu o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani, impozitul scade cu 10 la sută. Persoanele fizice care mai deţin în proprietate şi alte locuinţe pe lângă cea de domiciliu vor plăti impozite majorate astfel: cu 15 la sută pentru prima locuinţă, cu 50 la sută pentru cea de a doua clădire, cu 75 la sută pentru cea de a treia clădire şi cu 100 la sută pentru cea de a patra clădire şi următoarele.

n funcţie de zonă, valoarea impozitului pe terenurile intravilane destinate construcţiilor este cuprinsă între 7.774 de lei pe hectar şi 3.339 de lei pe hectar. Pentru terenurile intravilane care au altă destinaţie decât cea de construcţii impozitul este între 6 lei şi 40 de lei pe hectar pe an. Pentru terenurile situate în extravilanul Capitalei, cele mai mari impozite se vor plăti pentru vii şi livezi pe rod, între 34 de lei şi 40 de lei pe hectar în funcţie de zonă.

Pentru motorete, scutere, motociclete,autoturisme, autobuze, autocare, microbuze sau iahturi impozitul va fi calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Astfel, la motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu motor de până la 1.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul este de 7 lei pe an pentru 200 de centimetri cubi de capacitate cilindrică, respectiv pentru un autoturism cu motor de 1.600 cmc, proprietarul va plăti 56 de lei pe an.

Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 1.601 şi 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi de 15 lei pentru 200 cmc de capacitate cilindrică. Pentru autobuze, autocare şi microbuze impozitul se ridică la 20 de lei pentru 200 cmc de capacitate cilindrică. Taxa pentru scutere de apă este de 150 de lei iar pentru iahturi impozitul este cuprins între 0 lei şi 800 de lei şi se aplică în conformitate cu Codul Fiscal.

Niciun comentariu: