joi, 23 aprilie 2009

Editorialul de joi

***
Creştinismul îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, martirul şi ostaşul lui Hristos. Acesta este unul dintre sfinţii la care credincioşii au multă evlavie, dovadă stând oraşele, cetăţile, bisericile, miile de creştini şi chiar un braţ al Dunării, care îi poartă numele. Martirizat de împăratul Diocleţian la 23 aprilie 304 prin decapitare, după ce suferise cu tărie toate chinurile la care a fost supus, Sfântul Gheorghe nu a renunţat la Hristos nici pentru onorurile împărăteşti cu care crudul împărat l-a ispitit. Anul acesta, noi, românii, îi aducem Sfântului Gheorghe o cinstire deosebită şi datorită faptului că este originar din Capadocia, ştiut fiind că anul 2009 este dedicat Sfinţilor Capadocieni.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este simbolul biruinţei împotriva păcatului, al laşităţii, al minciunii. De aceea este reprezentat în iconografie omorând balaurul, simbolul diavolului, al răului din lumea aceasta. În toată lumea creştină Sfântul Gheorghe este cinstit într-un mod deosebit: oraşe, cetăţi, biserici şi milioane de creştini îi poartă numele. Este un simbol al curajului, al sfinţeniei.
***
Unele din cele mai răsunătoare cazuri de corupţie au ingrediente comune: criza şi spaga. Banii avansaţi sub formă de mită au fost însoţiţi, după preferinţe, de palincă, vin sau de occidentalul whisky.
Ce legatura exista intre spaga data unui ministru si cea pentru un doctor sau un politist de la "permise"? Ii leaga nu sumele, ci meniul oferit pe langa bancnota ori teancurile de bancnote. Fiindca in Romania de multe ori branza, carnatii, palinca, berea sunt considerate indispensabile intr-o tranzactie reciproc avantajoasa, periculoasa, dar macar gustoasa..
A da spaga nu se rezuma la a inghesui un plic in buzunarul unui medic sau a-l "rataci" printre filele dosarului pe care i-l inaintezi functionarului. Tranzactia este umanizata, scoasa de sub raceala schimbului economic, si tocmai de aceea, langa sumele in lei sau euro, apar semnele unei relatii de prietenie, chiar daca ea se reduce la complicitate: un kilogram de branza, niscaiva caltabos ori cativa litri de palinca.
Schimbul economic trebuie imbracat intr-o forma acceptata social. Trebuie sa arate ca nu este vorba de o tranzactie economica si e mult mai mult decat atata. E vorba de un gest de prietenie, de apropiere de cel caruia ii e destinat cadoul. 'Uite, asta este pentru tine', umanizeaza aceste schimburi. Calculele pe fata dau prost si trebuie eufemizate in modele acceptate social. Trebuie ceva care sa para obisnuit!
***
Sărbătoarea este ştiută ca Joia Verde – ziua numindu-se şi Paştile Romilor muzicanţi. Romii, îndeosebi cei lăutari, proveniţi preponderent din foştii Romi ursari, fiind ocupaţi cu cântatul de Paşti în comunităţile majoritarilor, îşi serbau Paştile în prima joi de după Paştile Ortodox; şi astăzi, îndeosebi în Moldova (Bacău, Suceava, etc.), Romii ursari serbează cu fast această zi.

***

Niciun comentariu: