miercuri, 13 mai 2009

Editorial: Criza personală, teza unică şi gunoiul colectiv!


În România, peste 50% din populaţie are probleme din cauza crizei economice…Tehnologia ei a evoluat şi am fost constrânşi să ţinem pasul. Numărul maşinilor s-a înmulţit, telefoanele mobile şi internetul au redus drastic drumul până la oficiul poştal, iar televizorul cu telecomandă şi televiziunile PayPerView au eliminat până şi tentaţia de a merge la cinematograf. Viaţa noastră are de suferit şi odată cu ea se duce şi încrederea !
În 2008, doar 29% dintre români au economisit pentru a-şi asigura un sprijin financiar sigur pentru viitor. Acesta este rezultatul studiului desfăşurat de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva în anul 2008. Contextul economic internaţional i-a pus pe gânduri pe majoritatea românilor, însă puţini sunt cei care au şi acţionat în concordanţă. Cei mai prevăzători sunt bucureştenii şi dobrogenii, 38% şi respectiv 35% declarând că au făcut economii pentru situaţiile neprevăzute, iar pe primul loc în topul regiunilor care nu economisesc se află locuitorii Moldovei - 75% nu au economisit şi nici nu plănuiesc să îşi schimbe comportamentul în viitorul apropiat.Dintre puţinii români care şi-au pus banii deoparte, doar 7% au reuşit să economisească mai mult de 100 de euro/an. În acelaşi timp, doar 4% dintre respondenţi au declarat că au reuşit să pună deoparte peste 1.500 de euro/an, peste 10% dintre aceştia fiind bucureşteni. Printre motivele principale care îi împiedică pe români să economisească se numără faptul că nu îşi pot permite (64%), creditele mari pe care le au în prezent (18%), lipsa încrederii în produsele financiare (13%), riscul de a-şi pierde banii investiţi (12%) sau că preferă mai mult să cheltuiască banii decât să-i economisească util (7%).Cu privire la viitor, cei mai optimişti rămân tinerii cu vârste cuprinse între 25-34 de ani, 35% dintre aceştia consideră că situaţia se va schimba în bine şi că vor avea posibilitatea de a pune bani deoparte pentru situaţii neprevăzute.
Comisia Europeană a lansat azi procedura de deficit excesiv împotriva României, Lituaniei, Maltei şi a Poloniei, în contextul deficitelor bugetare de mai mult de 3% raportate în 2008, conform unui comunicat al CE. Comisia precizează că, în cazul României, deficitul a fost cauzat în principal de cheltuielile cu salariile bugetarilor şi cu prestaţiile sociale de anul trecut şi în mai mică măsură de criza economică.

***
Elevii milenceni din clasa a VII-a si a VIII-a au sustinut azi teza cu subiect unic la matematica. Pentru cei 50 de elevi proba de azi a fost proba de foc a tezelor cu subiect unic. Fiecare lucrare va fi corectata de catre doi profesori: unul de la clasa si unul din comisia de evaluare. Durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de cel mult patru zile. Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea.
În urma acestei analize, elevii pot depune
eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Contestatia, semnata de elev si de parinte sau de tutorele legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare. Elevii vor putea face contestatie dupa primirea rezultatelor in unitatea de invatamant de care apartine





***

Până la jumatatea lui iulie primăria trebuie să-şi puna la punct un sistem de colectare selectivă a gunoaielor. Astfel,va fi nevoită sa apeleze la serviciile unei firme specializate iar plata acesteia va presupune incasarea unor taxe de la cetateni. Reprezentantul administratiei publice locale se teme ca astfel de taxe nu vor putea fi suportate de cetateni. Odata cu inchiderea gropilor de gunoi, incepand din 17 iulie, rezidentii din mediul rural nu vor mai putea depozita acolo deseurile menajere, situatie in care acestea trebuie transportate de catre un operator licentiat si avizat de Agentia de Mediu, la una din cele trei gropi de gunoi care vor ramane, deocamdata, deschise, respectiv cea din Saveni, Darabani si Botosani.
aparitia unui astfel de operator zonal, care va avea ca obiect de activitate transportul deseurilor menajere catre una din rampele de gunoi ramase deschise, atat pretul suportat de locuitori pentru gunoiul menajer, cat si facturile achitate de primarie catre respectivul operator se vor mari considerabil.
Amenzile, care au ajuns spaima primarilor din judet, se vor aplica doar acolo unde nu se vor inchide gropile de gunoi pana la termenul fixat, respectiv 16 iulie.
***

Niciun comentariu: