sâmbătă, 13 iunie 2009

Editorial: Despre compromis şi deconturi

***
Ce s-a schimbat în casele noastre, în satul nostru de când mergem la urne?! Poate doar urna, care s-a mai uzat şi ea, cu trecerea anilor. Aşadar, am lămurit care ar fi consecinţele unui şir de guvernări ineficiente: criza... profundă.
Cum le-a mers lor, aleşilor, în tot acest timp?! Cei mai mulţi fie au zâmbit, fie au hăhăit, s-au duşmănit şi s-au schimonosit în faţa românilor - prin toate mijlocele de comunicare în masă - fie au călcat în picioare promisiunile făcute electoratului. Dar, cel mai adesea, au preferat să ucidă cuvintele, motiv pentru care i-am putea acuza de perversiune de limbaj.
Mai clar decât atât nu se poate: au compromis şi au distrus forţa limbajului. Cuvântul menit să zidească, să lumineze minţile oamenilor şi să-i apropie pentru împlinirea unui vis comun, al uniunii, al bunăstării, al păcii şi iubirii; cuvântul care are puterea de a îndrepta strâmbătăţile, de a picura speranţă în suflete, de a netezi căile tuturor acelora care au nevoie de sprijin moral şi de a le insufla speranţa că ziua de mâine va fi mai bună; de a sădi certitudini, şi nu îngrijorare şi derută. Poate ar fi trebuit inventat un minister responsabil cu întreţinerea imaginii comunicării, a sensului ei.
Fiindcă nu ştim cum s-a întâmplat, dar dacă înainte de '90 eram încorsetaţi în neobosita limbă de lemn - capodopera dezinformării şi mistificării - cultivată de regimul comunist şi utilizată în scris, în vorbire şi pe toate canalele mediatice, din '90 încoace suntem terorizaţi de "limba şopârlei" a aleşilor postdecembrişti; instrumentul lor de adormire şi de manipulare a conştiinţelor.
Limbajul şopârlesc al multor politicieni - care ţin morţiş să fie pe lista bucatelor, pentru a se înfrupta doar ei, în voie - a alimentat mafia autohtonă, până la epuizarea multor resurse naturale şi prăbuşirea echilibrului social. Limba şerpuitoare a celor pe care i-am crezut devotaţi trup şi suflet intereselor ţării, sacul lor ticsit de cuvinte ucise sau compromise, ce şi-au pierdut rezistenţa şi sensul, a devenit şarpele boa care a hăcuit economia românească.
Noroc, însă, că s-au mai salvat cuvinte care te pun pe jar, cele care te incită să gândeşti, să-ţi conştientizezi rostul în lume şi să-i sancţionezi prin tăcere şi lehamite pe cei ce vor să fie aleşi ?!
***
Până la sfârşitul lunii iunie a.c. vor fi decontate în integralitate cheltuielile aferente schemelor de plăţi directe implicate în derularea Fondului European de Garantare Agricolă, spune Ministerul Finanţelor Publice (MFP) printr-un comunicat de presă.
Până la această dată, MFP a virat Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) suma de 400 milioane lei pentru asigurarea decontărilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a plăţilor către beneficiari.
În vederea stimulării gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură în cadrul schemelor de plăţi directe, prin Hotărârea Guvernului nr.461/2009, MFP a pus la dispoziţia Ministerului Agriculturii suma de 1.870 milioane lei.
În vederea asigurării prefinanţării cheltuielilor aferente schemelor de plăţi directe, mecanismul de implementare presupune ca, în baza solicitărilor formulate de MAPDR, Ministerul Finanţelor virează sumele eşalonat, astfel ca până la sfârşitul lunii iunie a.c. să fie asigurată în integralitate decontarea acestor sume către beneficiarii finali.
În baza graficului agreat, MFP va vira, până la sfârşitul lunii iunie a.c. suma rămasă până la concurenţa a 1.870 milioane lei.Modificările vizează, în principal, suportarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând TVA aferente sumelor pentru continuarea şi finalizarea proiectelor ex-ISPA.
• Schema de plată directă unică pe suprafaţă;
• Schema de plată pentru culturi energetice;
• Schema de plată separată pentru zahăr.
***

Niciun comentariu: