luni, 8 iunie 2009

Editorial: Sfânta Treime, Euroelectoratul milencean şi PPE

***
Conform traditiei dupa care, in ziua urmatoare marilor praznice, sarbatorim persoanele care au slujit ca instrumente ale evenimentului praznuit, sau care au avut un oarecare rol in savarsirea lui, a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din LunIn calendarele romanesti, aceasta zi este trecuta ca fiind sarbatoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de data mai noua, reprezinta probabil o influenta catolica (la catolici Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii). In sec. XII, nici in Apus nu era inca generalizata o asemenea sarbatoare, ci era privita in unele manastiri ca o inovatie; ea a fost stabilita definitiv in Apus abia la 1334. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe insa, Lunea de dupa Rusalii este numita inca Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar. In schimb, adorarea Sfintei Treimi pare a face mai degraba obiectul expres al slujbei din Duminica Rusaliilor (vezi stihira lui Leon Despotul, de la Slava..., la "Doamne, strigat-am" din slujba Vecerniei: "Veniti, popoare, sa ne inchinam Dumnezeirii celei in trei ipostasuri..."). De aceea, in arta iconografica rusa, praznicul Cincizecimii e reprezentat de obicei prin cei trei ingeri din scena "Filoxeniei lui Avraam" (asa cum a zugravit-o Andrei Rubliov). In calendarele mai noi ale Bisericii ruse Sambata Rusaliilor e numita "a Treimii" (Troitkaia), iar Duminica Rusaliilor e indicata ca "Ziua Sfintei Treimi".
***
Milencenii nu prea s-au înghesuit de la primele ore ale dimineţii să iasă la vot, unii preferând să iasă la iarbă verde, la grătar, mai cu seamă că vremea a fost frumoasă, ori la biserică.
La orele 10.00, prezenţa la urne, la nivelul comunei, era de 3,64%, conform datelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean Botoşani. La orele 13.00, 12,32 % din milenceni îşi exprimaseră dreptul la vot. La ora 19.00, prezenţa la vot a depăşit media pe ţară de 21,63%, milencenii prezentându-se în procent de 24,45% la urne.La închiderea urnelor, 31,05% din milenceni au participat la vot.
În timpul legal de desfăşurare a procesului electoral, pe raza comunei nu au fost constatate încălcări ale prevederilor Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Alegerile europarlamentare n-au trezit niciun fel de interes pentru electoratul milencean. Mai cu seamă că la sceat electorat n-a ajuns niciun mesaj de la candidaţi.
***
Conservatorii (PPE-DE) sunt majoritari in PE, cu 263-273 de locuri, urmati de socialisti (PES), cu 155-165 de locuri si liberali (ALDE) cu 78-84 de locuri, potrivit primelor estimari ale Parlamentului European,
GREENS/ EFA, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, este a patra formatiune politica in PE, cu 52-56 de locuri, urmata la egalitate de UEN, Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor si GUE/ NGL, Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, care au obtinut fiecare 33-37 de locuri.
IND/ DEM, Grupul Independenta si Democratie, va avea 15-19 membri, in timp ce restul de 83-89 de locuri sunt detinute de membri altor partide, care nu s-au constitutit intr-un grup politic.
Aici sunt reprezentantii partidelor nationaliste sau de extrema dreapta, care probabil vor strange suficienti membri in urma acestor alegeri astfel incat sa reuseasca sa se constituie intr-un grup politic.Din iulie 2009, toate grupurile politice trebuie sa includa membri din cel putin 7 state membre, iar numarul minim de membri necesari pentru a infiinta un grup politic este stabilit la 25. Pana acum, pentru constituirea unui grup politic era nevoie de 20 de membri din 6 tari.Parlamentul European are 736 de membri, un numar redus de la 785 de membri cati au existat pana la aceste alegeri.
Cârciumile mai animate ca secţiile de votare !
Alegători mai puţini decât membrii secţiilor de votare !!

Niciun comentariu: