vineri, 3 iulie 2009

Editorial: Liceul, Ba(l)zac şi ultravioletele!

Absolventii milenceni de clasa a VIII –a au aflat liceul la care au fost admisi, după prima etapa a admiterii computerizate pentru clasa a IX –a. La nivelul comunei Mileanca, s-au inscris pentru aceasta prima etapa 30 de candidati.
Din cele 4.980 de locuri in invatamantul liceal si tehnologic au ramas libere 612 locuri. Cele mai multe dintre locurile libere sunt in unitatile tehnologice, pentru liceu ramanand pentru urmatoare etapa computerizata 41 de locuri libere. Dintre acestea, zece sunt la Colegiul National „A.T. Laurian”, la filologie, 11 la profilul matematica – informatica de la Colegiul National „Grigore Ghica” din Dorohoi si 20 de locuri la matematica informatica la Colegiul National „Regina Maria”. Cea mai mare medie de admitere a fost 9,93 iar optiunea candidatei a fost profilul filologie de la Colegiul Ghica. Aceeasi medie a fost in capul listei si la Colegiul National „Mihai Eminescu” optiunea fiind matematica – informatica. A treia in topul admiterii a fost media 9,92 si a fost optiunea pentru matematica – informatica la Colegiul National „A.T. Laurian”. La Colegiul National „Mihai Eminescu”, cea mai mica medie de admitere a fost 7,93, la profilul filologie, iar la Colegiul Laurian, media cea mai mica de admitere a fost 6,48, la acelasi profil. La Liceul „Nicolae Iorga”, ultima medie de admitere a fost la profilul matematica – informatica, respectiv 7,95, in timp ce la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” ultima medie de admitere a fost de 7,93, tot la profilul filologie.
***
„Comedia umană" după Ba(l)zac!

Într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii Bazac a infirmat că se va plăti vizita la medicul de familie şi că 5 lei va costa deplasarea medicului, în afara programului, la domiciliul bolnavului.
A mai spus extrem de ferm şi faptul că spitalizarea nu se va plăti. La fel de sigur a fost şi în momentul în care a spus că tichetul se va aplica numai în cazul serviciilor care nu sunt cuprinse în pachet.
În propunerile care vor trebui supuse dezbaterii publice timp de două luni, tichetul se percepe şi pentru servicii care se regăsesc în pachet.
Până la urmă, pe 1 iulie, a anunţat ceea ce infirmase vehement. Se pare că, de data aceasta, ministrul va fi pus în situaţia de a-şi depăşi un termen pe care şi l-a propus. Pachetul de servicii medicale şi tichetele s-ar putea aplica din luna octombrie, şi nu din septembrie, aşa cum se anunţase iniţial.
De data aceasta a părut că ministrul Bazac nu a deţinut controlul asupra a ceea ce s-a lucrat în comisie, unde au fost şi doi experţi de la Banca Mondială.
În opinia oficialilor din Sănătate, aceste tichete îl vor face pe pacient să se gândească de două ori înainte de a apela la servicii medicale, numai că anumite categorii, cum ar fi pensionarii, făceau cele mai multe vizite la medic. Iar unii le vor putea face în continuare
fără să se caute în buzunar să vadă dacă au cu ce să-şi achite tichetul.
Despre aceste tichete s-a spus că vor aduce bani în plus în sistemul sanitar, care e în permanenţă gâtuit de subfinanţare. Numai că achitarea acestor sume pentru anumite servicii, în primul rând, va creşte nemulţumirea populaţiei, care şi aşa nu înţelege pentru
ce i se opresc bani lunar din salariu, în condiţiile în care şi aşa nu beneficiază de nimic dacă este lovită de vreo problemă medicală.
Dacă tichetele vor „lovi“ populaţia din octombrie, exact cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, s-ar putea transforma şi într-un instrument de reproş electoral între candidaţi !
***
În iulie şi august nivelul radiaţiilor solare depăşeşte în România nivelul normal. Atenţie şi unde mergeţi în concediu - în Grecia, Spania, Turcia, chiar şi în Austria ultravioletele vor înregistra valori de alertă.
Nivelul îngrijorător al radiaţiilor pleacă de la indicele 8 şi ajunge până la 15, când vorbim de pericol extrem.
Din cauza stratului de ozon care s-a subţiat, a poluării şi a pădurilor care absorb din ce în ce mai puţin radiaţiile, razele ultraviolete au devenit periculoase şi pentru România. Cele mai afectate zone sunt sudul şi sud-estul ţării, unde indicele UV a atins valori de peste 8, ceea ce înseamnă valori mai şi foarte mari. Pericole sunt şi în zonele montane înalte neacoperite de păduri. În Grecia, sudul Italiei, sudul Franţei şi în Spania, indicele UV a depăşit valoarea de 8. În Turcia, indicele UV a atins valori extreme. Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: