joi, 10 septembrie 2009

Din 2010, fără subvenţii...

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, din 2010 va înceta susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun.
Totodată, nu va mai putea fi acordat nici ajutorul pentru achiziţia de motorină necesară lucrărilor agricole. Vor înceta, de asemenea, subvenţionarea producţiei de cartofi de sămânţă şi material săditor pomicol şi viticol.
„Ajutoarele de stat se vor acorda şi după data de 1 ianuarie 2010, numai că forma acestora va fi diferită. Decizia a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii a depus eforturi pentru a acorda, în continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeană a respins propunerile României”, ne explică dl.ing. Ioan Hăidăuţu ( foto), consilier superior la Direcţia pentru Agricultură şi dezvoltare Rurală, pentru oraşul Darabani şi comuna Mileanca .
Este vorba despre acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi, asigurarea culturilor, acordarea de despăgubiri pentru animalele tăiate sau ucise, afectate de, şi despre conducerea registrelor genealogice.
Agricultorii vor beneficia, în schimb, de ajutoare legate de îndeplinirea cerinţelor supli mentare privind bunăstarea animalelor, finanţarea acţiunilor fitosanitare de interes naţional, susţinerea unor investiţii în agricultură şi garantarea creditelor de investiţii, garantarea în proporţie de 80% a creditelor pentru, reducerea accizei la motorină, şi la energia electrică utilizată, cum ar fi la staţiile de pompare pentru irigaţii.