miercuri, 9 septembrie 2009

Test epidemiologic...

În prima zi de şcoală, elevii vor fi întrebaţi de cadrele medicale dacă au călătorit în străinătate în ultimele două săptămâni, iar dacă răspunsul va fi afirmativ cadrele medicale vor decide dacă se impune sau nu izolarea celor mici pentru câteva zile de restul comunităţii şcolare.
Tot atunci la şcoală, cadrele medicale vor verifica dacă şcolarii prezintă simptome de boală, teama privind răspândirea virusului gripal AH1N1 mare.
Triajul epidemiologic din şcoală va fi la acest început de an mai complet decât în anii trecuţi.
De această dată, marea problemă este de a nu ajunge în şcoli virusul gripei noi.
În fiecare zi, Ministerul Sănătăţii anunţă noi cazuri de îmbolnăviri cu virusul de tulpină nouă, AH1N1.
Şi pentru că în general acest virus a fost pus în evidenţă la persoanele care au venit din străinătate, unde amploarea gripei de tulpină nouă este mult mai întinsă de cât la noi, epidemiologii sunt de părere că primii copii care ar trebui urmăriţi cu atenţie la triaj sunt cei care în ultimele două săptămâni au călătorit cu părinţii în străinătate.
Ministerul Sanatatii a decis, ca Directiile de Sanatate Publica sa suspende, pentru sapte zile, activitate in unitatile de invatamant in care se confirma, prin analize de laborator, trei cazuri de imbolnavire cu gripa AH1N1 in clase diferite ale aceleiasi institutii scolare, informeaza Mediafax. Totodata, in cazul confirmarii unei singure imbolnaviri intr-o clasa autoritatile vor dispune inchiderea clasei si izolarea colectivului timp de sapte zile.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, Comitetul de Coordonare si actiune al MS pentru noua forma de gripa pandemica a finalizat, ieri, un plan special de monitorizare, prevenire si actiune in cazul imbolnavirilor cu virusul AH1N1 in unitatile de invatamant.
Strategia pe care se axeaza planul vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor pana la demararea campaniei de vaccinare din decembrie si actiuni rapide pentru limitarea raspandirii virusului in scoli pe toata durata pandemiei.
Masurile vor fi comunicate in teritoriu de catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta al Guvernului si sunt obligatorii pentru personalul din invatamant, putand atrage raspunderea conform legii in cazul neindeplinirii lor, a precizat sursa citata.
Planul stabileste in mod clar obligativitatea implicarii, sub coordonarea Ministerului Sanatatii, a unitatilor de invatamant, prin conducatorii acestora si a corpului profesoral.
Unitatile de invatamant isi vor organiza Comitete de gripa, care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii si cu aplicarea de masuri in cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.

Niciun comentariu: