duminică, 11 octombrie 2009

Dialoguri de criză: Despre parvenire

Critias: Pentru parvenire nu există reguli şi nici scrupule: apelează la metode nu tocmai cinstite, dar important este să-şi atingă scopurile.
Tricias : Dar nu uita : parvenitul/parvenita există în aproape orice comunitate, dar iese în evidenţă mai ales la serviciu pentru că aici are ce câştiga.
Critias : Poate fi definit ca o persoană motivată exclusiv financiar, ce avansează în carieră pe baza unor criterii care nu ţin de experienţă, competenţe şi potenţial, ci datorită unor conjuncturi favorabile.
Tricias :Este o persoană destul de întâlnită, mai ales în companii foarte mari în care se poate «ascunde» cu urşurinţă !Relaţii extraconjugale, vorbele rele despre colegi, starea continuă de agitaţie care vrea să denote faptul că munceşte mult, activarea reţelei de cunoscuţi - nimic nu lipseşte din arsenalul acestui personaj toxic.
Critias: Parvenita, mai ales, se infiltrează uşor printre colegii-cheie, mai ales că pentru ea scopul scuză mijloacele.Este caracterizată de o motivaţie puternică pentru reuşită şi depune eforturi pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte, chiar dacă aceste eforturi nu sunt întotdeauna direcţionate pe căi etice şi corecte.
Tricias : La serviciu, parvenita ajunge de cele mai multe ori şefă. Toţi colegii din departament îl numesc pe la spate parvenita. A ajuns în funcţie de conducere pentru că şi-a săpat colegii şi pentru că are o relaţie apropiată cu una dintre şefele cele mari.
Critias : Cazul tău nu este singular. Parvenita are şanse mari de reuşită în marile insituţii, acolo unde munca altora îi acoperă uşor propriile lipsuri.
Tricias : Ca simplu coleg,însă, parvenitul este mult mai greu de suportat. Rezultatele muncii sale pot avea un impact negativ asupra rezultatelor şi moralului echipei din care face parte, producând un dezechilibru în departamentul respectiv din perspectiva performanţei. Astfel, colegii îl pot privi cu neîncredere, evitând colaborarea cu acesta şi nu înţeleg cum a ajuns în acest departament dacă, practic, nu ştie să facă prea multe. Oamenii vorbesc despre «strâmbele» pe care le băga colegilor turnându-i şefului tot felul de vorbe despre ceilalţi oameni din firmă. Critias : Parveniţii nu se feresc să-şi declare scopurile. O demonstrează şi deviza unui grup de blogeri care se mândresc cu faptul că sunt arivişti.„Eu sunt un arivist. Şi sunt român. Ceea ce vreau e să câştig cât mai mulţi bani, fără muncă. Sau cu muncă cât mai puţină. Vreau să maximizez pe cât se poate raportul bani/muncă. Iar banii să fie cât mai mulţi“, scrie unul dintre aceştia.
Tricias : Parvenitul nu este nici pe departe asociat cu prostia.El îşi foloseşte inteligenţa pentru a găsi modalităţi prin care poate să scape de responsabilităţi şi, în acelaşi timp, să se aleagă şi cu laude.
Critias : „Pentru asta e nevoie de idei“, spun psihologii.
Competiţia între colegi a devenit o situaţie normală. Mulţi dintre angajaţii din companiile mari sau medii sunt nevoiţi să lupte pentru a obţine o promovare. Ce se întâmplă însă atunci când eşti mulţumit cu slujba ta, cu salariul tău şi nu eşti interesat de o promovare?
Tricias:Aici intervine aproape mereu parvenitul. În acest caz ar trebui să fii cu ochii-n patru pentru că ar putea exista persoane interesate de funcţia ta! Angajaţii aflaţi în acestă situaţie se vor simţi ameninţaţi, iar randamentul lor va fi mult mai scăzut: vor avea tulburări de somn, vor fi storşi de energie şi nu se vor mai putea concentra. Aceştia îşi pot rezolva problemele apelând la mai multe metode de terapie. Sfatul psihologilor ce dă rezultate întotdeauna este unul singur: nu lăsaţi garda jos!
Critias : De foarte multe ori arivistul pândeşte cea mai mică greşeală a colegului a cărui funcţie o visează şi îl atacă în faţa şefului cel mare. Competiţia neloială poate apărea şi când vine vorba de un concurs de proiecte. Parvenitul nu s-ar jena în nici un fel să fure ideea colegului sau să provoace conflicte între echipe.
Tricias : Poziţia parvenitului nu este întotdeauna foarte sigură. Uneori acesta poate fi identificat încă de la interviul de angajare, prin întrebări legate de motivaţia de schimbare, solicitarea de exemple concrete din activitatea profesională, proiecte în care a fost implicat şi rezultatele pe care le-a înregistrat.
Critias: Poate avansa destul de uşor dacă este într-un context favorabil. La fel de uşor însă poate fi descoperit şi îndepărtat dintr-o firmă care valorizează performanţa, ceea ce ar genera şi un val de referinţe negative care să circule în piaţă

Niciun comentariu: