luni, 14 decembrie 2009

1989 Revoluţie:A fost sau n-a fost?!

Revolutie sau lovitura de stat - miscarea anticomunista izbucnita in Romania in decembrie 1989 continua sa ridice semne de intrebare, fara ca justitia sa reuseasca sa clarifice circumstantele varsarii de sange fara egal in Europa de Est, comenteaza AFP, citata de Mediafax.La jumatatea lunii decembrie 1989, la o luna dupa caderea Zidului Berlinului, la Timisoara izbucneau proteste, reprimate brutal de autoritatile comuniste.Pe 22 decembrie, sub presiunea zecilor de mii de persoane adunate in fata Partidului Comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fugit din Bucuresti, dar au fost arestati, condamnati la moarte si executati in ziua de Craciun.
In total, 1.104 persoane au murit in timpul acestor evenimente, 162 inainte de 22 decembrie si 942 dupa. Alte 3.352 de persoane au fost ranite.
"Inca exista intrebari fara raspuns. Nu stim cine a tras inainte de fuga lui Ceausescu si cu atat mai putin dupa", declara Viorel Oancea, primul militar care s-a adresat protestatarilor anticomunisti de la Timisoara.
"In pofida acestor necunoscute, a fost o revolutie, pentru ca a condus la schimbarea regimului", sustine Oancea.Opinia sa este impartasita de fostul disident Radu Filipescu, care evoca o implicare a serviciilor secrete straine. "Nu se poate vorbi de un simulacru de revolutie pentru ca au existat victime", crede Filipescu.Procurorul Dan Voinea, cel care a redactat actul de acuzare in cazul sotilor Ceausescu iar apoi s-a ocupat de dosarul revolutiei, afirma ca toti cei care au deschis focul erau militari. "Inainte de 22 decembrie, intregul aparat de reprimare a actionat impotriva manifestantilor. Dupa 22 a fost doar armata", spune Voinea, exprimand regretul ca au fost condamnate putine persoane, "din cauza lipsei vointei politice".Potrivit lui Voinea, legendele in legatura cu misteriosii "teroristi", agenti fideli lui Ceausescu, erau doar o "diversiune" creata de armata, scopul fiind "apararea regimului comunist".Si fostul premier Petre Roman vorbeste de o "revolutie", fiind convins ca "lovitura de stat nu a existat niciodata". Petre Roman recunoaste ca au existat motive suficiente pentru a se vorbi de o "confiscare" a miscarii populare de catre puterea instalata dupa caderea lui Nicolae Ceausescu. "In noile structuri existau multi politicieni fosti comunisti. A fost o eroare a lui Ion Iliescu", spune Roman.In privinta desemnarii sale in fruntea primului guvern postcomunist al Romaniei, Petre Roman are o explicatie simpla: "Aveam legitimitatea baricadei".
Procesul sumar si executia sotilor Ceausescu, intr-o unitate militara din Targoviste, ridica alte semne de intrebare, desi putine regrete. "De ce l-au executat? Va puteti imagina cat ar fi durat un proces?", explica Filipescu."Am avut la dispozitie o ora pentru redactarea rechizitoriului si l-am acuzat pe Ceausescu de crime impotriva umanitatii.
Tot ce facuse era de notorietate publica", explica Voinea. Si cei 60.000 de morti, unul din principalele capete de acuzare? "Citisem despre asta in presa", spune Voinea.
Exista dubii si in legatura cu circumstantele executiei, imaginile fiind puse sub semnul intrebarii de catre experti.
"Am asistat la executie. S-a petrecut foarte rapid, cameramanul neavand timp sa filmeze", subliniaza Voinea.
"Insa niciodata nu se va afla intregul adevar. Chiar si dupa 20 de ani, fantomele comunismului inca ne bantuie", completeaza Viorel Oancea.

Un comentariu:

MMM spunea...

Nu, nu a fost!
A fost o mişcare provocată (începută?) de serviciile secrete străine, apoi preluată de populaţie şi apoi monopolizată de eşalonul secund al partidului, securităţii, miliţiei etc.
Ăştia sunt Iliescu, Roman, Stănculescu, Voiculescu, etcetcetc
Ar fi putut să fie Revoluţie, dar a rămas "Loviluţie"!