vineri, 18 decembrie 2009

După 20 de ani!

Fotografie din colecţia dlui Gh.Vasilache, Decembrie 1989
Potrivit Der Standard, la 20 de ani de la revoluţia din 1989 nu există certitudinea că în România a avut loc o "revoltă populară spontană sau o lovitură de stat". Autorul articolului trece în revistă evenimentele ce s-au succedat revoluţiei din decembrie 1989, menţionând "inducerea în eroare a populaţiei prin ştiri potrivit cărora terorişti străini" ar fi încercat să destabilizeze situaţia, ajungerea la putere a lui Ion Iliescu, "fost activist şi ministru al Tineretului sub regimul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu", şi sosirea minerilor în 1990, "încurajaţi" de preşedintele Iliescu.
"Vechea gardă a devenit noua elită politică şi economică a ţării, acaparând averi considerabile, prin împărţirea posturilor importante din economie şi administraţie", notează cotidianul austriac. Aceeaşi publicaţie subliniază că "profitorii revoluţiei furate au fost şi sunt pe mai departe foştii membri ai Securităţii, cei care încă ocupă posturi importante în plan politic şi economic, precum şi dubioşii baroni locali.
Pe aceeaşi temă, cotidianul Oberosterreichische Nachrichten aminteşte că România a fost singura ţară din estul Europei unde înlăturarea regimului comunist s-a produs în mod violent, notând că crimele comise în timpul comunismului nu au fost cercetate şi elucidate până în prezent.
"În ghearele Securităţii", titrează revista Stern, alocând un spaţiu amplu unui interviu cu scriitorul şi jurnalistul german Helmuth Frauendorfer, originar din Banat, ce evocă presiunile exercitate asupra scriitorilor de către fosta poliţie politică din România.
Neue Zurcher Zeitung a analizat evoluţiile de pe scena politică din România, subliniind că preşedintele Traian Băsescu a ales menţinerea unei "stări conflictuale" prin propunerea lui Emil Boc în funcţia de premier.

Niciun comentariu: