sâmbătă, 5 decembrie 2009

Ghetuţele lui Moş Nicolae!

Acum 20 de ani, rafturile magazinelor, deţinute de stat, erau goale, iar Moş Nicolae aducea mere, gutui, covrigei şi foarte rar banane sau ciocolată.
Astăzi, jucăriile cad din rafturile prea pline, găsim fructe exotice în tot timpul anului, iar ciocolata vine de la elveţieni şi belgieni.
Mai rău stăm cu portofelele, prin care vântul crizei a făcut curat.
Oferta era mult mai redusă acum douzeci de ani. De obicei, primeam dulciuri, fructe, cărţi. Jucăriile şi chestiile mai serioase erau păstrate pentru Crăciun, ca şi acum, însă pe atunci erau puţine, acum sunt multe.
Când eram copil, simţeam că vin cu adevărat Sărbătorile, chiar dacă rafturile magazinelor erau goale. Dar atunci cel puţin nu vedeai atâtea jucării şi bunătăţi, aşa că nu aveai la ce să pofteşti!
Acum le vezi şi cu atât rămâi, căci nu le poţi atinge, pentru că nu ai suficienţi bani.
În supermarketuri, găseşti praline la preţuri variind între 9 şi 40 de lei, căluţi sau moşi din ciocolată, la preţuri de 1 - 10 lei. Preţul creşte pe măsură ce moşul câştigă în înălţime sau în funcţie de marcă. Acadelele colorate se găsesc cu aproximativ 6-7 lei.Jucăriile de pluş care fac zgomot au preţuri începând de la 4 lei, iar o păpuşă-bebeluş, dotat cu toate accesoriile necesare, costă cam 120 de lei. Unul mai puţin dotat, dar care repetă câteva cuvinte, costă circa 40 de lei. Pentru micii constructori se găsesc mese de lucru, cu cleşti, ciocane, şurubelniţe, la aproximativ 60 de lei. Un kilogram de clementine se vinde cu circa 3 lei, iar unul de portocale poate ajunge la 5 lei la comercianţii din pieţe.

Niciun comentariu: