Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii.
In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii.
Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca.
De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.
In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.
In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.
Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli.
Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti.
Potrivit statisticilor de la evidenţa populaţiei, în Mileanca sunt mai multe femei decât bărbaţi care poartă nume de floare: 162, respectiv 52.
Cel mai întâlnit nume de floare în rândul femeilor este Viorica. În Mileanca sunt peste 70 de astfel de femei care se numesc astfel.
Alte nume de flori purtate de românce sunt Violeta, Lăcrămioara, Narcisa, Crina , Margareta, Delia,şi Micşunica.
Cel mai frecvent nume de floare la bărbaţi este Florin şi peste 30 de milenceni se numesc aşa. Viorel, Narcis, Bujor, Florică sau Crin sunt alte nume întâlnite la bărbaţii din Mileanca.
La Mulţi Ani tuturor celor ce poartă aceste nume!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu